De 14 1/2e editie van LIFF kent sterk programma

LIFF

Huh, editie 14 1/2 van Leiden International Film Festival (LIFF) horen we jullie denken. Ja, dat komt dus door corona, waardoor er keuzes gemaakt moesten worden. De bioscopen mogen niet volstromen, dus biedt men ook een online programma aan. Ze starten op donderdag 29 oktober al en het filmfestival duurt tot en met zondag 8 november. Dan kun je dus in Leiden, of thuis, terecht voor een erg sterk filmprogramma. Benieuwd naar onze tips? Ja, mooi, want wij tippen vijf films die je volgens ons niet mag missen.

First Cow (ook online te zien)

Deze nieuwste film van Kelly Reichardt staat bij ons met stip op 1. Old Joy en Certain Women zijn films die wij heel erg goed vonden en deze schijnt ook geweldig te zijn. Twee mannen ontmoeten elkaar bij een groep pelsjagers. Samen starten ze een handel in melk van een hele dure melkkoe. Wat deze film voor ons extra interessant maakt, is de muziek. Die is namelijk van William Taylor, die het genre americana tot in de puntjes beheerst. Overigens heeft deze film bij ons weten nog steeds geen distributeur in Nederland, dus sla je slag om hem op LIFF te bekijken.

Nomadland

Chloé Zhao heeft een nieuwe film gemaakt. Haar meesterwerk The Rider was al briljant, dus logisch dat wij ook nieuwsgierig zijn naar Nomadsland. Helemaal omdat Frances McDormand (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) geweldig schijnt te zijn én de film de Gouden Leeuw won op het uitgeklede filmfestival van Venetië in 2020. McDormand speelt Fern, die in de jaren 60 haar baan en alles wat ze heeft verliest door de Grote Recessie. Met een caravan trekt ze vervolgens als een nomade door Amerika. Deze film verschijnt overigens vooralsnog ook op 7 januari 2021 in de Nederlandse bioscopen.

Holler (ook online te zien)

Maatschappijkritisch, rauw en coming of age. Ergens doet de trailer ons ook denken aan het Britse meesterwerk The Selfish Giant. Waar dat aan ligt? Nou, Ruth verzamelt in Ohio oud ijzer om haar studie te kunnen betalen. Maar dan moet je ook je familie overtuigen dat jij perse wilt studeren. Bij ons is onbekend of Holler nog in de Nederlandse bioscopen gaat draaien.

Lola Vers La Mer (ook online te zien)

Ongelijkheid hebben wij een hekel aan. Iedereen is gelijk aan elkaar. Daarom zijn wij vaak fan van LHBT-gerelateerde films, die vaak aandacht vragen voor gelijkheid. Lola is een transgender die binnenkort een belangrijke operatie ondergaat in haar transitieproces. Maar dan overlijdt haar moeder, die de operatie zou betalen. Ze is gedwongen om contact op te nemen met haar vader om de laatste wens van haar moeder in vervulling te brengen. Klinkt interessant, deze roadmovie. Of de film later nog in de Nederlandse bioscopen verschijnt, is onbekend.

Lapsis (ook online te zien)

Fan van Black Mirror én Sorry We Missed You van Ken Loach. Nou dan zit je gebakken met deze toch wel satirische film. Ray heeft geldproblemen en begint kabels te leggen tussen kwantumblokken, die voor een nieuwe beurshandel zijn gecreerd en zijn geplaatst in de natuur. Dit is zeer lucratief, maar niet zonder gevaar. Ook van Lapsis is onbekend of deze later in de Nederlandse bioscopen verschijnt.

Idiot Prayer

Oke dan, nog een tip. Idiot Prayer is een concertfilm van Nick Cave die wij al gezien hebben en heel erg dik tippen (recensie volgt). Meer zeggen we er niet over, behalve dan dat deze film op 5 november in de Nederlandse bioscopen verschijnt.

Volledige programma

Voor het volledige programma en blokkenschema verwijzen we jullie graag naar de website van LIFF zelf. Gaan jullie ook een film op het festival of thuis kijken?

Share

Wil je reageren?