7 tips uit de NFF Studentencompetitie 2020

tips NFF Studentencompetitie 2020

Vanaf vandaag (9 december) start de NFF Studentencompetitie 2020. Een competitie voor Nederlands filmtalent. Zondag 13 december worden vervolgens de prijzen uitgereikt, maar jij kunt alle 38 films ook zien. Wij hebben er al een flink aantal gezien en tippen er zeven voor jullie. Komen ze, waarbij we onderscheid maken in fictie, documentaire en animatie.

Ficties

De eerste tip die we geven is Harmonia. Een korte film die filmisch zeer fraai in elkaar zit. Een horror/ thriller met een bekende cast, waarin we zien wat prestatiedrang met iemand kan doen. Op het randje van vreemd en deed ons denken aan Aranofsky’s mother!. Wij gokken dat we van regisseur Thom Lunshof in de toekomst meer gaan zien. Overigens ook speciale aandacht voor de fraaie muziek.

Moon is een nog kortere film dan Harmonia, maar daarom niet minder de moeite waard. Heel leuk dat het kinderboek Misschien Wisten Zij Alles van Toon Tellegen voorbij komt, dat op dit moment het voorleesboek voor de dcohter van de mannelijke Protagonist is. Wijze lessen trek je daaruit. Overigens is Moon een pijnlijk liefdesverhaal, waarin een worsteling centraal staat. Wat wil je nu? Fraaie coming of age van Cleo Julia Mullis.

De laatste korte film die wij tippen is Demi, van Rachel van Bruggen. Een film van die middenin een verhaal lijkt te beginnen en daar ook eindigt. Toch vonden we dat prettig bij deze coming of age, waarin we vooral de timide soelende hoofdrolspeelster Claire Bender erg sterk vonden. Zij speelt Demi, die zwanger is en vooral op zoek lijkt naar zichzelf.

Documentaires

In dit genre slechts een tip van de twee documentaires die we hebben gezien van de NFF Studentencompetitie. In dit geval het Brabantse De Reizigers van Eline van der Kaa. Eigenlijk een heel serieus verhaal over mensen die een woonwagen willen, maar deze al ruim twintig jaar niet krijgen. En maar blijven proberen en maar tegen een muur aan blijven lopen. Soms grappig – geen idee of dat de bedoeling is – maar vaak ook verbijsterd zitten kijken. Vooral de wil van de wanhopige en bittere moeder is wet, zo lijkt het! De rest hobbelt er troosteloos achteraan.

Animaties

Alle animatiefilms die er te zien zijn, zijn kort. In ons geval betekende dat we alle elf animatiefilms hebben kunnen zien. Nou, daar zit wat talent bij hoor.

De eerste die we tippen is Disconnect, van Gregory Samson. Al dansend zien we een stel dat steeds verder van elkaar komt te staan. Ook hier fraaie muziek in combinatie met de mooie animaties, waarbij dag en nacht voorbij vliegen. En die muziek, heerlijk zeg. Hulde daarvoor.

Ook Dans les Nuages Blancs van Myrthe Majoor tippen we. Wat een prachtige maar ook grauwe animatiefilm met olieverf (???). Daarnaast spreekt het verhaal ook aan. In de overgang van jeugd naar volwassenheid zoek je jezelf. In deze korte animatiefilm staat de vriendschap met een wild paard centraal. Dat is dus een flinke opgave, net als het volwassen worden.

We kunnen recyclen wat we willen, maar zoals uit Tidy Town van Dana Alink al blijkt, dan zullen we ook wat aan ons eigen gedrag moeten doen. Anders haalt het dus niets uit. Mooie animaties met waterverf (denken we) die je bijna met weemoed doen terugdenken aan de goede oude Telekids tijd, toen alle animatiefilms nog in 2D te zien waren. Die goede oude tijd. We worden oud, au!

Ga jij nog films uit de NFF Studentencompetitie 2020 kijken?

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.