Mid-Century modern in film!

Mid-Century modernHet idee was om een post over interieurs in films te schrijven. Een leuk item vonden wij, maar het bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Daar is best veel over te schrijven en zo gebeurde het dat we tijdens het schrijven maar hebben besloten om hier een nieuwe categorie van te maken. Dit is dus de aftrap voor een nieuwe categorie ‘Film en interieur’. Deze eerste keer gaat het over de stijl Mid-Century modern.

Mid-Century modern

De periode loopt grofweg van 1950 tot 1975. Het is het tijdperk waar je in je ene hand een sigaret hebt – het liefst non-stop – en in je andere hand een martini. Verder worden de mensen in deze periode mondiger (meer politiek bewust), mede door de opkomst van televisie. De consumentenmaatschappij komt in dit tijdperk echt op gang en de reclame jongens (Mad Men) worden de verpersoonlijking van hun eigen reclamecampagnes.

Deze periode kenmerkt zich door optimisme, vooruitgang en innovatief denken. Dat zie je terug in de interieurs. Scandinavisch design, hout, goud en veel licht. Herkenbaar? Dat klopt, want tegenwoordig is deze stijl weer helemaal hip. Dit is, volgens ons, mede te danken aan de serie Mad Men.

Mad Men

De zeven seizoenen van de serie Mad Men kregen ontzettend veel lof vanwege het oog voor uitstraling en details (decors, taalgebruik, rekwisieten, muziek en kleding). Styling in optima forma dus en echt een waar genot om naar te kijken. Het team wat verantwoordelijk was voor de sets, hebben veel documentaires en advertenties bekeken van die tijdsperiode (ca. 1950 -1975). Daardoor waren ze erg strikt in wat wel geschikt was en wat niet. Daarin gingen ze best ver. Dus niet tevreden zijn met de Deense Mid-Century design stijl, maar meer specifiek maken. Het moest Deens Mid-Century design van de oostkust zijn. Over de kleinste details is nagedacht.

Klassiekers met deze stijl

Regisseurs en stylisten gebruiken deze stijl om te laten zien dat hun hoofdpersonen succesvol en vooruitstrevend zijn. Als Judy Garland in A Star is Born (1954) dansend en zingend door haar huiskamer zwiert, zie je een Barcelona stoel en een Tri-cone lamp. Je ziet de kleur (mosterd)geel en goud. Het interieur kan anno 2018 zo in de vtwonen. Andere films waar de Mid-Century moderne stijl aanwezig is zijn bijvoorbeeld de James Bond film Dr. No (1962) en The Graduate (1967).

Recentere films met een Mid-Century interieur

Als een mode ontwerper zijn eerste film regisseert verwacht je dat de film gestyled is tot in de puntjes. Hij stelde ons niet teleur. Verre van dat eigenlijk. We hebben het hier over Tom Ford met zijn debuutfilm A Single Man (2009) niet ontbreken. Over deze film hebben wij al vaker geschreven omdat het een visueel pareltje is. Over ieder detail in de film is nagedacht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat meerdere mensen uit het team die verantwoordelijk waren voor de sets in deze film, later werden ingehuurd voor de serie Mad Men. Ook The Dude uit The Big Lebowski is te zien in een mooi Mid Century stijl huis. En zelfs in de animatiefilm Incredibles 2 zie je deze interieurstijl terug. Super grappig.

Weten jullie nog films met interieurs die het label Mid-Century Modern mogen dragen?

Geschreven door de vrouwelijke Protagonist

Share

Een gedachte over “Mid-Century modern in film!

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.