De stoel als hoofdrol in een film!

stoelen in film

Hier de tweede post over interieurs in films. Waar de eerste post ging over een complete interieurstijl, namelijk Mid-Century modern, hebben we deze keer de focus op meubilair. Stoelen om precies te zijn. Als filmkijkers onder elkaar weten we dat een goede comfortabele stoel of bank haast onmisbaar is. Nou willen wij niet beweren dat alle onderstaande stoelen garant staan voor comfort, maar ze hebben in ieder geval de naam een echte design klassieker te zijn. De lijst is behoorlijk uitgebreid, waardoor we er vandaag maar vijf behandelen.

Barcelona Chair – Mies van der Rohe

Wie kent hem niet zou je zeggen? De naam doet misschien niet gelijk een belletje rinkelen als je niet echt met interieur bezig bent, maar het uiterlijk zeker wel. De Barcelona Chair valt op door zijn eenvoud, elegantie en heeft een sierlijk profiel en geïnspireerd op een antieke vouwstoel. Deze eigenschappen hebben er voor gezorgd dat het een van de meest bekende stoelen van de vorige eeuw is geworden. Deze moderne loungestoel belichaamt alles waar de ontwerper voor stond: ‘less is more.’ Deze stoel is ontworpen voor het Duits paviljoen van de Wereldtentoonstelling van 1929 in Barcelona, vandaar dus de naam Barcelona Chair. Vanwege zijn tijdloze uitstraling is het een geliefd meubelstuk bij set designers. Vooral als de inrichting zakelijk, maar stijlvol moet zijn en het hoofdpersonage een geslaagde (vrijgezelle) man.

In welke film is de stoel te zien? Bij yup én seriemoordenaar Christian Bale in American Psycho en bij 007 in Casino Royale. De stoel heeft ook nog een groter broertje; het daybed. Beide zijn te bewonderen in Justice League en in het landhuis van de grote vleermuis Batman v Superman: Dawn of Justice.

Cherner chair – Norman Cherner

Een stoel uit animatiefilm Toy Story 2. En nee, dit is niet zomaar een fantasiestoel ontsproten aan het brein van een creatieveling van deze film. Dit is ook weer een design klassieker. Ontworpen in 1958 door de Amerikaanse architect en ontwerper Norman Cherner. Deze stoel in multiplex is zijn bekendste creatie en is uitgegroeid tot een Mid Century stijl icoon. Naast het ontwerpen van meubels hield hij zich ook bezig met grafische vormgeving en verlichting.

Een leuk wiki-weetje is dat Norman Cherner in 1954 een boek schreef: How to Build Children’s Toys and Furniture. En zo is het cirkeltje weer rond.

Navy Chair – Emeco

De Navy Chair is bijna een vast gegeven als er in een film een ondervragingsscène zit. Over deze stoel gaat het verhaal dat de zitcurve van de stoel geïnspireerd zou zijn naar de billen van actrice Betty Grable. De stoel is voor het eerst gebruikt in 1944 voor het gebruik op onderzeeërs. Het is een uiterst praktische en naar men zegt ook zeer comfortabele stoel. In 1990 is de stoel weer populair gemaakt door Philippe Starck omdat hij deze stoelen gebruikte in het gerenoveerde Paramount Hotel in New York.

Deze stoel kun je bewonderen in de The Dark Knight, Kingsman: The Golden Circle, Terminator Genisys, Maze Runner: The Scorch Trials, I, Robot en de tv-serie House.

Egg Chair – Arne Jacobsen

Er is het gezegde ‘op eieren lopen’, maar in dit geval is het op een ei zitten. Dit is geen stoel die je gemakkelijk over het hoofd ziet en waarschijnlijk dat je hem daardoor niet vaak in een film ziet. Deze eyecatcher mag natuurlijk niet de spotlight van de hoofdrolspeler wegnemen.

Toch weten wij twee films waar hij een leuke bijrol heeft: Help! (The Beatles) en Men in Black II. Daarnaast komt de stoel ook voor in de tv serie The Bridge. Wij zien onszelf wel een filmpje kijken in deze, door Arne Jacobsen in 1958 ontworpen, stoel.

Wassily lounge chair – Marcel Breuer

Niet de stoel zorgde voor opspraak, maar wel de film waarin hij, in 1986, voorbij kwam. We hebben het over 9½ Weeks met Kim Basinger en Mickey Rourke (voor zijn verbouwing). Het was één van de eerste erotische films gemaakt voor het grote publiek. Een flop in de bioscoop, maar inmiddels uitgeroepen tot cultfilm. Ook in de drama/fantasy film X-Men: First Class komt hij voorbij en nee, hij muteert niet. Dat is alleen aan de personages voorbehouden.

Set design

Dit waren de eerste vijf design klassiekers voor wat betreft stoelen. Wij hopen dat jullie het leuk vinden om te lezen over deze details. Het zijn namelijk niet alleen de acteurs, de soundtrack en de special-effects die een film maken. Kostuum- en set design spelen daar ook een grote en belangrijke rol in. Eigenlijk best gek om te beseffen dat over alles waar je naar kijkt is nagedacht.

Is er een interieurstijl of meubelstuk waar jij van zou willen weten of het in een film voorkomt?

Geschreven door de vrouwelijke Protagonist

Share

4 gedachtes over “De stoel als hoofdrol in een film!

  1. Leuke blogpost! Gaaf om te zien hoe een bepaalde stijl zoals de Barcelona chair een bepaalde identiteit kan uitstralen over een personage. Zeker benieuwd naar meer van deze design iconen in film en tv!

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.