De familie Gyllenhaal

Actors Jake and Maggie Gyllenhaal

Laatst was ik met de mannelijke protaganist lekker aan het babbelen over een acteur met de, voor mij, moeilijke achternaam: Jake Gyllenhaal. En plots was daar een idee voor een terugkerend item voor op het blog. Film en familie.

Keuze genoeg zou je zo denken, maar er moet wel enig verband zijn met filmhuisfilms, dus dat beperkt het alweer een beetje.

We trappen dus af met Jake en Maggie Gyllenhaal. Broer en zus die beide acteren en dat is dan eigenlijk weer niet zo gek als je vader regisseur is en je moeder een producer/scenarioschrijfster is.

Jake Gyllenhaal

Donnie Darko is de eerste film die mij bij gebleven is waar, grappig genoeg,  zowel Jake als Maggie in spelen. En dan ook nog als broer en zus. Intrigerende film die je eigenlijk vaker moet zien om hem enigszins te begrijpen. Het verhaal speelt zich af in een typisch Amerikaanse buitenwijk. Donnie, een op het oog normale tiener, heeft een psychische stoornis. Hij hallucineert en zijn ingebeelde vriend, die zich aan hem vertoont in een konijnenpak, vertelt hem dat de wereld binnen 28 dagen zal vergaan. De film is tot de cultstatus verheven en discussies over het hoe en wat van de film waren een hot topic op het internet. Uiteindelijk werd er door de regisseur toch besloten één en ander toe te lichten door extra informatie vrij te geven.

De afgelopen jaren heeft hij zijn naam gevestigd en ik moet zeggen dat ik zijn keuzes van rollen interessant vind. Veel van de zogenaamde independent  films die hij kiest blijven hangen en blinken uit in kwaliteit. Met name de periode vanaf 2005.  Denk daarbij aan Brokeback Mountain, Jarhead en Brothers, maar de laatste drie jaar heeft hij een neus voor films waarin hij excelleert. Ik noem End of watch, Prisoners, Enemy en Nightcrawler.

Maggie Gyllenhaal

Jakes’ oudere zuster Maggie heeft op mij indruk gemaakt in de indie film Secretary (2002). Tegenwoordig hebben we 50 tinten grijs maar dertien jaar geleden was de bdsm relatie tussen een baas (James Spader) en zijn onderdanige secretaresse (Maggie) een prijswinnaar op het Sundance filmfestival.

Daarna verscheen ze in grote films, maar met kleine rollen (Adaptation, Confessions of a dangerous mind, Mona Lisa smile en Stranger than fiction). En ineens was ze daar, in 2008,  in the Dark Knight. (wiki weetje: laatste rol van Heath Ledger, beste vriend van haar broer Jake, die overigens ook de peetoom is van Heath zijn dochter).

Geen hoogvlieger, maar wel leuk om te zien is de film Hysterica. Over de uitvinding van de vibrator in naam van de medische wetenschap. In 2014 kiest ze voor een rol in de absurde, op ware gebeurtenissen gebaseerde, komedie Frank. Een jonge muzikant gaat spelen als toetsenist in de wereldvreemde popband Soronprfbs.  Vreemd omdat  zanger Frank (Michael Fassbender) een gigantisch masker op zijn hoofd heeft dat hij al jaren weigert af te zetten.

Dit zijn in en notendop de carrières van broer en zus Gyllenhaal. Aangezien Maggie in 2009 is getrouwd met acteur Peter Sarsgaard komt er misschien ooit een film waarin zij alle drie te bewonderen zijn. Jake en Peter hebben al eerder samen gespeeld  in Jarhead en Rendition dus ik zeg “Action”.

geschreven door de vrouwelijke protagonist

Share

5 gedachtes over “De familie Gyllenhaal

  1. Jake heeft inderdaad de laatste jaren een aantal toprollen neergezet, waarbij Enemy en Nightcrawler toch wel hoogtepunten zijn. Van zijn zus heb ik een stuk minder gezien. Ben met je eens dat Donnie Darko een echte klassieker is, lekker zo’n film waar je dagen erna nog steeds over aan het nadenken bent.

  2. Jake en Maggie vind ik allebei goede acteurs. Jake is lekker bezig na de ramp die Prince of Persia was. Ik vond hem uitstekend in Enemy en Nightcrawler.

    Maggie mis ik wel een beetje, want ik heb haar al een tijdje niet gezien. Mijn favoriete Maggie rol is Jude in Happy Endings.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.