De familie Bardem

Bardem

Laten we weer een keer iets gaan schrijven in de categorie film en familie. De laatste keer is al weer een eeuwigheid geleden (De Arquettes) en er zijn ideeën genoeg. Dit keer niet zomaar een familie, nee de familie Bardem uit het warme Spanje. De meeste kennen Javier Bardem wel, maar bijna niemand weet dat hij uit een echte acteursfamilie komt. Een kleine college, waarbij Javier de man is waar het om draait!

Opa en oma Bardem

Dat acteren bij de familie Bardem in het bloed zit, blijkt wel uit het feit dat opa en oma ook acteerden. Beide stammen ze uit de 19e eeuw! Rafael Bardem (Spaanser kan bijna niet) is geboren in Barcelona en speelde in welgeteld 116 titels. Daar kunnen vele acteurs alleen maar van dromen.

Oma was ietsjes jonger is geboren in Madrid. Was er toen nog geen haat en nijd tussen Barcelona en Madrid? Vast niet! Maar goed, Matilde Muñoz Sampedro, speelde ook in heel veel films: 92 om precies te zijn. Matilde had ook nog twee zussen, die ook nog eens acteerden: Guadalupe Muñoz Sampedro en Mercedes Muñoz Sampedro. Zowel opa en oma leven logischerwijs niet meer.

Ome Juan Antonio

Rafael en Matilde hadden samen een zoon en een dochter. De zoon was Juan Antonio Bardem, die regisseur en screenwriter was. Hij heeft zelfs nog films geregisseerd waar zijn moeder (en dus de oma van Javier) in speelde (Main Street). Hoe gaaf is dat? Overigens is ook hij in Madrid geboren, dus zijn moeder heeft toch gewonnen in de strijd tussen Barcelona en Madrid. Vrouwen hebben ook altijd gelijk!

Mama

De dochter van Rafael en Matilde is Pilar Bardem, niemand minder dan de mama van Javier Bardem. Pilar is geboren in 1939. Dit keer niet in Barcelona of Madrid, maar in Sevilla. Blijkbaar hebben ze toch een tussenweg gezocht. Maar goed, Pilar is nog steeds erg actief als actrice. Bekendere titels van haar zijn Amar en Tiempos Revueltos, Carne Trémula en Abierto 24 Horas. Met deze titels gaan er al meer belletjes rinkelen. En waar wij dachten dat opa Rafael in veel films had gespeeld, blijkt dat Pilar in nog veel meer films/series heeft gespeeld. 135 stuks om precies te zijn!

Broer en zus

Javier Bardem heeft ook nog een acterende broer en een zus: Carlos en Mónica Bardem. Carlos Bardem is in 1963 geboren in Madrid (zijn we weer) en is toch echt wel de onbekende broer voor ons. Celda 211, Dias de Gracia en Escobar: Paradise Lost zeggen ons zo één, twee drie niets.

Zus Mónica – geboren in 1964 in Madrid – is voor ons niet veel bekender. Samen met haar broertje Javier heeft ze nog wel in Boca Boca gespeeld. Maar om eerlijk te zijn zegt die film ons ook al niets, net als Kika en Más Que Amor.

Javier himself!

Dan zijn we eindelijk aanbeland bij diegene waar het allemaal begon: Javier Bardem. Wie kent hem niet? Wij wel in ieder geval. Geboren op Las Palmas op de Canarische eilanden. Ik denk dat mama Madrid zat was en zin had om altijd zon te zien.

Met titels als No Country for Old Men, Skyfall, Mar Adentro, Vicky Christina Barcelona, Biutiful en ga zo maar door, heeft hij zijn naam toch echt wel op de kaart gezet. Als bad guy is hij vaak lelijk vermomd, terwijl het toch echt een mooie man is om naar te kijken. Aankomende films van hem zijn Escobar (heel benieuwd naar) en de nieuwe Pirates: Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales. Het hoeveelste deel is dat inmiddels? Deel 13?

Zijn vrouw

En dan zijn we nog niet klaar, want met wie is Javier getrouwd? Juist ja, met Penélope Cruz. Aangezien zij aangetrouwde familie is, gaan we hier niet teveel tijd aan besteden, maar het moge duidelijk zijn dat hun dochtertje Nuna een grote toekomst tegemoet kan zien met zo een familie.

Nou dat was weer een artikeltje in de categorie film en familie. Even kijken waar we het de volgende keer over gaan hebben. Hopelijk hebben we daar niet een jaar voor nodig, zoals nu het geval was.

Geschreven door de mannelijke protagonist

Share

10 gedachtes over “De familie Bardem

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.