De familie Coppola

de familie Coppola
bron: Nothing Left to Learn (tumblr)

Wij volgen best veel filmblogs, waarbij de ene je wat beter bevalt dan de andere. Het film en -lifestyleblog SRSCK.com is er zo een die heel goed bevalt. Een blog waarvoor wij eerder al een gastblog schreven. Frédérique is daarna voor ons aan de slag gegaan en dat resultaat mag er zijn. Want wat weet jij eigenlijk van de familie Coppola? Wij in ieder geval een stuk minder dan gedacht!

Wat hebben regisseur Francis Ford Coppola, acteur Nicolas Cage en acteur Jason Schwartzman? Juist ja, ze zijn alle drie behoorlijk bekend maar dat bedoelde ik niet. Ik doelde op het feit dat ze familie van elkaar zijn. De Coppola familie behoort al decennialang tot de Hollywood royalty.

Flashback

Even flashback naar de jaren 30 in New York. Carmine Coppola en zijn vrouw Italia Pennino, geboren in New York van Italiaanse ouders, zijn verliefd. Op dat moment weten ze nog niet dat hun toekomstige kinderen en kleinkinderen meer dan 20 Oscarnominaties zullen binnenhalen.

De afstammelingen van Carmine en Italia wonnen er uiteindelijk 9 of 10 in verschillende categorieën, waaronder beste film, beste regisseur, beste acteur en beste originele scenario. Wanneer we ook de ex-partners van de afstammelingen meetellen dan groeit het aantal Oscars nog verder, want Talia Shire’s ex-man David Shire won er eentje, net als Sofia Coppola’s ex-man Spike Jonze en Nicolas Cage’s ex-vrouw Patricia Arquette. Oké, een echte filmfamilie dus maar niet alle Coppola’s zijn even bekend en niet alle Coppola’s heten daadwerkelijk Coppola, dus…wie is wie en wie doet wat?!

Opa en oma

Carmine Coppola was net als zijn broer Anton een muzikant in hart en nieren. Hij was componist, fluitist, pianist en songwriter. Carmine en zijn vrouw Italia kregen drie kinderen: Francis Ford, August en Talia. Carmine werkte later mee aan de muziek van verschillende films die Francis Ford regisseerde waaronder The Godfather (alle delen) en Apocalypse Now.

De kids

Francis Ford Coppola is een van de bekendste familieleden. De regisseur werd geboren in 1939. Naast regisseur is hij ook scenarioschrijver en producer. Hij wordt gezien als een van de beste regisseurs uit de geschiedenis. Je kent hem ongetwijfeld van The Godfather maar ook films als Rumble Fish, Apocalypse Now, The Outsiders en The Cotton Club zijn van zijn hand. De laatste jaren is hij minder actief maar hij regisseerde in 2016 Distant Vision nog en hij werkt aan Megalopolis, maar ik heb geen idee wanneer deze nieuwe sci-fi uitkomt.

Coppola schreef de script van Megalopolis al in de jaren 80, maar de film is er dus nog steeds niet gekomen. Het gaat over een architect die New York City weer wil opbouwen na een verwoestende ramp.

August was de oudere broer van Francis Ford. Hij werkte hoofdzakelijk als docent aan de universiteit maar ook als auteur en uitvoerend producent bij de filmmaatschappij van zijn broer, American Zoetrope. Zo’n 50 jaar geleden werd de maatschappij opgericht door Francis Ford Coppola en George Lucas, maar tegenwoordig zijn twee van de kids van Francis Ford de eigenaren, Roman en Sofia. August Coppola overleed in 2009.

Talia Rose Coppola, bekend onder de naam Talia Shire, is de jongste van de drie. Zij is een actrice, vooral bekend van haar rollen als Connie Corleone in The Godfather en in Rocky. Lijkt me best frustrerend want ze heeft in meer dan 50 films geacteerd maar toch blijven vooral die twee rollen echt hangen. Talia Shire werd voor zowel haar rol in The Godfather 2 als voor haar rol in Rocky genomineerd voor een Oscar, maar ze sleepte er uiteindelijk geen een binnen. Ze is nu 74 jaar oud en ze acteert nog steeds. Ze speelt Iola Parkes in Working Man die in mei 2020 uitkwam, maar door corona rechtstreeks op streamingdiensten werd uitgebracht en niet in de bios.

De kids van Talia

Talia kreeg zoon Matthew met componist David Shire. Tijdens haar tweede huwelijk met filmproducent Jack Schwartzman kreeg ze nog twee zoons, namelijk Jason en Robert. Jason is de bekendste van drie. Hij is acteur en muzikant. Jason speelt regelmatig in de films van Wes Anderson zoals Rushmore, The Darjeeling Limited en Hotel Chevalier. Hij heeft ook een rol in de nieuwste Wes Anderson film die dit jaar uitkomt, The French Dispatch. Naast zijn werkzaamheden als acteur werkt hij ook vaak mee aan soundtracks.

Jason’s broers mogen dan wel minder bekend zijn, ze werken wel allebei ook in de filmindustrie. Robert Schwartzman is filmmaker, regisseur, scenarioschrijver, acteur en muzikant terwijl Matthew Orlando Shire als scenarioschrijver werkt.

De kids van Francis Ford en Eleanor Jessie Neil

Regisseur Sofia Coppola is de jongste van de drie kinderen. Ze werd geboren in 1972 en was een jaar later alweer op het doek te zien als de baby die gedoopt wordt in The Godfather. Sofia heeft onder andere geacteerd in The Godfather 3 als Mary Corleone, maar haar talent ligt daar duidelijk niet (sorry). Films maken kan ze daarentegen wel heel goed. De eerste film die ze regisseerde, The Virgin Suicides in 1999, was meteen een succes. Daarna volgden onder andere Lost in Translation, The Bling Ring en Marie Antoinette. Niet zomaar wat films dus.

Sofia Coppola was overigens de eerste vrouw die een Oscarnominatie kreeg voor beste regisseur voor Lost in Translation. Ze won hem niet – de prijs ging naar Peter Jackson voor The Lord of the Rings: The Return of the King – maar ze won wel de Oscar voor beste script.

Sofia werkt vaak samen met haar broer Roman. Daarnaast kon je al lezen dat ze samen eigenaar zijn van een filmmaatschappij. Roman is regisseur, scenarist, producent en acteur. Hij werkt vaak samen met Wes Anderson. Zo schreef hij mee aan Moonrise Kingdom, The Darjeeling Limited en Isle of Dogs en sprak hij de stem in van Igor in Isle of Dogs. Roman werkte natuurlijk ook aan meerdere producties van zijn familieleden (associate producer voor papa’s Rumble Fish, producer voor The Bling Ring van zuslief, etc…)

De oudste van de drie, Gian-Carlo ‘Gio’, stierf heel jong als gevolg van een bootongeluk. Hij was nog maar 22 jaar oud. Hij was filmproducent en werkte mee aan de producties van zijn vader, Rumble Fish en The Outsiders. Ten tijde van het ongeluk was zijn vriendin zwanger van hun dochter, Gia.

De kids van August en Joy Vogelsang

De broer van Francis Ford en Talia kreeg ook drie kinderen:
Christopher, Nicolas en Marc. Christopher Coppola is filmregisseur en producent. Hij heeft 18 films geregisseerd maar ik heb er nul gezien.

Marc is de oudste van de drie jongens. Hij is acteur en acteerde onder meer in The Bling Ring en Deadfall. Deadfall werd geschreven en geregisseerd door broertje Christopher en daar mocht hij met zijn ander broertje in spelen, Nicolas Cage.

Nicolas Coppola veranderde zijn achternaam naar Cage helemaal aan het begin van zijn carrière (vanaf de derde film waar hij in te zien was begin jaren 80) om te voorkomen dat mensen hem zouden zien als ‘neefje van’. Nicolas Cage kennen we natuurlijk allemaal. Volgens imdb heeft de beste man in 104 (!) producties geacteerd. We gaan hem binnenkort als Joe Exotic zien in een mini-serie waar ze nu mee bezig zijn. Dat wordt nog wat.

De volgende generatie

Nu zou je denken dat we klaar zijn maar nee hoor, ook de volgende generatie heeft al stappen gezet in de filmindustrie. De jongste telgen nog niet maar daar zullen we ongetwijfeld nog van horen, denken jullie niet?

Giancarla ‘Gia’, de dochter van Gio en Jacqui de la Fontaine, werd dus pas na het overlijden van haar vader in 1987 geboren. Zij is inmiddels scenarioschrijver en regisseur. Haar bekendste werk is Palo Alto. In 2020 komt haar film Mainstream uit, met Maya Hawke en Jason Schwartzman.

Nicolas Cage heft twee zoons. Weston Cage Coppola die in 1990 werd geboren en Kal-El die nog maar 14 jaar oud is. Weston Cage Coppola speelde in Lord of War en Get Gone. Hij is overigens, net als een groot deel van de familie, hartstikke muzikaal. Hij werkte mee aan de soundtrack van Joe en Drive Angry.

Half-broertje Kal-El heeft in 2018 de stem van de jonge Bruce Wayne ingesproken voor Teen Titans Go! To the Movies. En dat terwijl je je voornaam deelt met Superman maar die stem werd al ingesproken door papa Nicolas Cage.

Cayley Coppola, geboren in 2003, heeft net haar debuut opgenomen voor de film Young Monsters. Zij is een van de dochters van Marc. Haar grote zus Natasha Coppola-Shalom acteert ook en is vooral bekend voor haar rol als Bella in Gli Zii.

Last but not least, acteert de zoon van Christopher ook. Bailey Coppola vertolkte rollen in The Bling Ring, Palo Alto en A Score to Settle.

A family affair

Hoever je ook terugkijkt, er is constant sprake van samenwerkingen bij de Coppola familie; ik daag je uit om één film te vinden waarbij er in de hele productie maar een Coppola/Schwartzman meedeed.

Of je nou kijkt naar een oudje zoals The Godfather – waarbij opa meehielp met de muziek, zoon regisseerde, zus en kleindochter acteerden en kleinzoons (Roman en Gio) figureerden – of naar een nieuwe productie zoals Palo Alto (2013) – waarbij Gia schreef (met James Franco) en de regie voor haar rekening nam, Bailey acteerde, Francis Ford de stem van de rechter voor zijn rekening nam en Robert Schwartzman een deel van de muziek verzorgde – bij de Coppola’s zijn films duidelijk een ‘family affair’.

Geschreven door Frédérique van SRSCK.com

Share

7 gedachtes over “De familie Coppola

      1. Hoi, ik heb de laatste tijd veel films besproken van mijn favoriete regisseurs. Misschien vinden jullie het leuk als ik op jullie blog een gastblog schrijf over één of meer van mijn favoriete regisseurs. Ik zou bijvoorbeeld een stuk kunnen schrijven over 3 van mijn favoriete regisseurs uit het oosten, te weten Satyajit Ray, Kenji Mizoguchi en Akira Kurosawa. Ik vermoed dat jullie blog veel meer gelezen wordt dan het mijne en het zou een mooie gelegenheid zijn om deze drie absoluut geweldige regisseurs onder de aandacht te brengen. Ik hoor het wel of jullie dat een leuk idee vinden. Groetjes, Erik

  1. Hoi, ik ben nu bezig met het (her)bekijken van alle films van Kurosawa die ik in huis heb. Volgens mij heb ik er nog 6 te gaan. Dan wil ik de film “The Life of O’Hara” van Mizoguchi bekijken en dan ben ik klaar om het stukje te schrijven. Ik verwacht het rond 10 juni naar jullie te kunnen mailen. Het lijkt mij handig als jullie weten wanneer jullie het stukje gaan plaatsen en dat ik het stuk dan een dag later op mijn eigen blog plaats, compleet met alle verwijzingen. Groetjes, Erik

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.