Vijf zintuigen blogathon

Of wij mee willen doen aan een vijf  zintuigen blogathon? Dat was de vraag van Nostra van www.defilmkijker.com.  Maar natuurlijk Nostra. Daar hoeven wij niet lang over na te denken. Het concept van een blogathon is simpel. Er is een beschrijving van een bepaald onderwerp en diverse bloggers geven allemaal hun invulling daarvan. Wij zijn dus één van die bloggers.

Zien

De eerste film die bij ons opkwam, is de Scandinavisch film Blind. Zoals de titel zegt, is het hoofdpersonage blind. Maar eigenlijk denken wij bij zien aan iets veel anders. We gaan namelijk elke week naar de bioscoop om daar een film te zien, en gebruiken daarbij onze Cineville-pas (all you can see).

Horen

De eerste associatie die bij ons naar boven komt, zijn films die iets met muziek te maken hebben. De Protagonisten en muziek, dat is een combinatie die ons namelijk wel aanstaat. Wij noemen een The broken circle breakdown, Begin again, Inside Llewyn Davis en Once.

Maar horen kan ook betrekking hebben op iets anders, namelijk: luisteren. Het elkaar niet kunnen verstaan bijvoorbeeld, maar elkaar toch begrijpen. Films van dit jaar waarin dit voorkomt zijn La famille Bélier en Lilting.

Lilting gaat over een geïmmigreerde Chinees-Cambodjaanse moeder die de Engelse taal, na al die jaren, nog steeds niet spreekt of begrijpt. Ze woont in een bejaardentehuis en als haar enige familielid, haar zoon Kai, komt te overlijden, komt ze in een isolement.  Dan leert ze in het verpleeghuis iemand kennen, maar beide spreken ze elkaars taal niet. Wat interessant is om te zien in deze film is dat de non-verbale communicatie een grote rol speelt.

Proeven

Proeven is eten. Dan kunnen we natuurlijk niet om  Chef en de documentaire Fucking Perfect, Sergio Herman heen. Bij beide loopt het water je in de mond. Oh, water is waar we nu zin in hebben, aangezien het ontzettend warm is.

Het tegenovergestelde van proeven is niet proeven, of beter gezegd: niet eten. In de film Hunger wordt bewust de keuze gemaakt om niet te eten. Hunger speelt zich af in 1981 en het decor is de Maze-gevangenis in Belfast. Volgens de Britse premier Margaret Thatcher bestaan er geen politieke moorden en beschouwt IRA-activisten als gewone moordenaars/criminelen. De gevangen genomen IRA-activisten, onder aanvoering van Bobby Sands, willen met een hongerstaking de status van politiek gevangene afdwingen. Het leidt tot een prestigestrijd tussen de Britse regering en de IRA.

Ruiken

Perfume is een film gebaseerd op de roman Het Parfum en gaat over een jongen met een buitengewoon reukvermogen.   Een film die wij niet gezien hebben, maar wel benieuwd naar zijn. Vinden jullie het een aanrader?

Krijgen we ineens een ingeving. Ruiken associëren we met parfum. Parfum associëren we vervolgen met modehuizen en dan komen wij uit op de films Yves Saint Laurent en Coco avant Chanel. Beide geen topfilms, maar aangezien in Coco Audrey Tautou  zit (heldin mannelijke protagonist) en de andere over de mannelijke liefde gaat (favoriete onderwerp vrouwelijke protagonist), konden ze niet ontbreken.

Voelen

Voelen is voor ons misschien wel het lastigste zintuig. Het eerste waar de mannelijke protagonist aan denkt is dan La vie d’Adèle, omdat de dames elkaar regelmatig betasten. Hetzelfde geldt voor Nymphomaniac (hoezo  is de mannelijke protagonist een perverseling???). De vrouwelijke protagonist  denkt aan 12 years a slave omdat je de zweepslagen bijna letterlijk op je huid voelt branden.

We zijn benieuwd waar de andere bloggers over hebben geschreven. Vind je het ook leuk om mee te doen aan deze blogathon? Klink dan op de volgende link voor de bijbehorende spelregels.

Share

8 gedachtes over “Vijf zintuigen blogathon

  1. Leuke invulling van de blogathon, waarin duidelijk naar voren komt wat er allemaal door jullie hoofden ging bij de onderwerpen 🙂

  2. Leuke lijst! Veel van de titels die jullie noemen waren voor mij nog onbekend.

    Perfume vind ik zelf geen aanrader. Ik heb de film halverwege stopgezet, al moet ik bekennen dat het zo lang geleden is dat ik niet meer weet wat de reden was. :S

  3. Oh wauw, hele goede keuze bij ‘proeven’. ‘Hunger’ heeft op mij destijds ook zo’n indruk gemaakt! Had er zelf helemaal niet meer aan gedacht.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.