De Tien: Beste Kerstfilms Estafette Race

beste kerstfilms

Ondanks dat beide Protagonisten met de Kerst jarig zijn (zij 1e Kerstdag en hij 2e Kerstdag), hebben zij niets met kerstfilms. De vrouwelijke Protagonist kan Love Actually en The Holiday nog wel waarderen, maar de mannelijke Protagonist krijgt terstond uitslag, en dat is niet van het engelenhaar uit de boom.

Deze blogathon (uiteraard weer georganiseerd door Nostra van De Filmkijker) was dan ook een ware uitdaging. Want van je voorganger, in dit geval Gert Verbeek, krijg je een lijst met tien beste kerstfilms aangereikt. De regels zijn vervolgens simpel. Schrap één film uit die lijst van tien beste kerstfilms en voeg er één toe. En hoewel de regels simpel zijn, is het nog niet zo simpel. Bij voorkeur schrappen wij ongeveer de helft van de lijst. Een flinke uitdaging dus. Maar wij gaan graag uitdagingen aan, dus wij hebben een film gevonden om te verwijderen en één om toe te voegen. Benieuwd?

Die Hard

Ondanks dat wij vinden dat dit geen Kerstfilm is (maar ja, welke is dat dan wel?), laten wij hem wel in het lijstje staan. Waarom? Pure nostalgie natuurlijk. Wie is er niet opgegroeid met de keiharde actiefilms waarin John McClane de hoofdrol speelt?

Gremlins

Dit lijkt er al meer op. Ook jeugdsentiment, want Gremlins werd zo een beetje elke Kerst wel uitgezonden. Is dat nog steeds zo? Overigens zijn de vervolgen minder succesvol, maar dat heeft dan ook meer te maken met het uitmelken van de franchise. En dat in ieder geval de mannelijke Protagonist deze film meer dan leuk vond/vindt, bleek wel uit het feit dat hij vroeger de hond van het gezin Gizmo wilde noemen (het werd Toby, dat was balen).

It’s a Wonderful Life

Nog nooit gezien. Aangezien hij in het lijstje staat en er nog niet uit is gedonderd, zal het wel een terechte keuze zijn. Daar kunnen wij niet over oordelen. Misschien dan maar eens gaan kijken met Kerst. Helemaal omdat Kurt (van Kurt Blogt) zegt dat het een feelgood film pur sang is.

Love Actually

Zoals gezegd, de vrouwelijke Protagonist kan deze film wel waarderen. En wel meer dan dat. Ze zwijmelt graag weg bij deze film, waarin een hele blik met steracteurs is opengetrokken. Deze mag van haar (en dus ook van hem) dan ook graag blijven in dit lijstje.

Home Alone

Ook voor deze film gold (en misschien ook nog steeds wel geldt) dat deze altijd met Kerst op TV kwam/komt. Bij de mannelijke Protagonist thuis werd er een bankje voor de TV geschoven, waarop de twee broers en zussen dan hun eten op mochten eten. Een heerlijke komedie die toch wel tijdloos is.

National Lampoon’s Christmas Vacation

De mannelijke Protagonist heeft onlangs sneakers gekocht die zijn gebaseerd op een film waarin Chevin Chase meespeelt. Dan kunnen we dus niet anders dan deze film laten staan, ook al vinden we de National Lampoon’s Vacantion toch echt vele malen beter. Ook hier is toch weer sprake van uitmelking van een franchise.

The Family Stone

Zegt ons ook niet zoveel, dus dat maakt het wederom lastig om te oordelen over een film. Door de aanwezigheid van Diane Keaton en Rachel McAdams mag de film wel blijven staan. Daarnaast staat er een film in de lijst die zeker moet verdwijnen van ons.

The Nightmare Before Christmas

Alleen al vanwege zijn naam mag deze film in de lijst blijven staan. Kerst draait natuurlijk om samenzijn en gezelligheid, maar zodra je er het woord nachtmerrie aan gaat toevoegen krijgt het iets duisters en iets spannends. Een beetje out of the box dus, iets wat wij wel kunnen waarderen. Maar met Tim Burton als regisseur kun je zoiets ook wel verwachten.

Blast of Silence

Toegevoegd door Gert, en als Gert iets toevoegt wat wij niet kennen, dan wordt het voor ons interessant. Waarom? Omdat Gert zijn smaak toch wel dichter bij onze smaak ligt dan de hiervoor opgenomen films. Is de film dan ook perse goed? Nee, natuurlijk niet. Maar de kans is wel groter. Vooral de zin ‘Hun gezamenlijke kerstavond is een van de treurigste die op film is vastgelegd.’ vind wij heel interessant. Een beetje treurigheid in een film kunnen wij altijd wel hebben.

The Santa Clause

Ook nooit gezien, maar als Tim Allen meedoet, dan haken wij toch echt af. In de serie Home Improvement was het altijd al zo flauw, dat je een hele pot zout nodig had om hem toch op smaak te krijgen. Wij kunnen ons dan ook niet voorstellen dat die humor is veranderd. Deze film verdwijnt dan ook uit het lijstje! En dat zonder hem gezien te hebben (sorry Jessica!).

Serendipity

Serendipity

Welke kerstfilm wij toevoegen? Goede vraag, want ook wij vinden het lastig. Wat is nu een kerstfilm en wat niet? Voegen we Carol toe, of toch Eyes Wide Shut? Of wat te denken van Tangerine en het inmiddels tot cultfilm gebombardeerde Trading Places?

Serendipity voegen wij uiteindelijk toe (Serendipity is vrij vertaald een toevallige ontdekking). Het is bijna kerst en Sara (Kate Beckinsale) en Jonathan (John Cusack) lopen elkaar tegen het lijf op hun jacht naar kerstcadeaus. Je raadt het al…direct verliefd, ook al hebben beide al een relatie. Ze spreken af dat als zij werkelijk voor elkaar bestemd zijn het lot zal zorgen dat zij bij elkaar komen. Tien jaar later staan zij beiden op het punt om te trouwen (niet met elkaar) en denken terug aan die ene ontmoeting en denken “Wat als hij/zij toch de liefde van mijn leven blijkt te zijn?” En dus besluiten ze het lot een handje te helpen. Deze film is net zo zoet als de kerststol bij het ontbijt, maar daar hoor je ons ook niet over klagen. Past perfect in het de top tien als je het ons vraagt!

Wij geven het stokje nu door aan Patricia van Hello Geeky World. Benieuwd welke keuzes zij maakt. Ben je ook benieuwd naar de vorige deelnemers en hun motivaties? Ja toch? Dat dachten we al. Die deelnemers met bijbehorende lijstjes vind je hieronder.

Share

14 gedachtes over “De Tien: Beste Kerstfilms Estafette Race

 1. Toch leuk dat jullie meedoen ondanks dat jullie niets met kerstfilms hebben. Serendipity is een mooie film die ik in een ver verleden wel eens heb gezien. Misschien eens introduceren aan de rest van het gezin.

 2. Serendipity in plaats van The Santa Clause klinkt als een prima ruil. Jullie hebben ook een leuke foto uitgekozen met een bekend gezicht op de achtergrond. De man die tussen Kate Beckinsale en John Cusack recht in de camera kijkt is acteur en scenarioschrijver Buck Henry, onder meer verantwoordelijk voor The Graduate. Serendipity is overigens de enige kerstfilm waar hij aan heeft meegewerkt.

 3. Blij dat jullie er toch één uit kegelen met Tim Allen. Ik kan het niet helpen, maar ik vind die man dus helemaal niet grappig… Bedankt daarvoor.
  Leuke toevoegen, hoewel ik moet zeggen dat het al heel lang geleden is dat ik hem voor het laatst zag.

 4. Niet lief! Haha.

  Gelukkig vind ik Serendipity ook een leuke film en staat The Family Stone er nog in (ik had harder gehuild als jullie die eruit hadden geschopt).

  Wat grappig dat jullie beiden op één van de kerstdagen geboren zijn!

 5. Serendipity was zo’n film die ik jarenlang altijd maar in stukjes zag, dat je er dan op tv midden in valt. Vorig jaar voor het eerst in z’n geheel bekeken en een fijne film. De keuze die jullie er uit hebben geschopt ben ik het helemaal mee eens.

 6. Pingback: |

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.