Onze film Alfabet blogathon

Onze film Alfabet blogathon

Na de vijf zintuigen blogathon van de Filmkijker en de emotionele blogathon van de Filmliefhebber, is er weer een nieuwe blogathon. Ook dit keer weer is Nostra van de Filmkijker weer degene die de blogathon organiseert. De eerste twee blogathons waren een groot succes, dus waarom niet nog één. Wij zijn de moeilijkste niet om daar aan mee te doen natuurlijk. Deze keer is het alfabet aan de beurt: onze film Alfabet blogathon.

Wat is een blogathon ook al weer?

Even een opfriscursus voor het geval je niet meer weet wat een blogathon is. Een blogathon is een beschrijving van een bepaald onderwerp, waarop diverse bloggers hun eigen invulling geven. In het geval van het alfabet blogathon moet je voor elke letter van het alfabet (plus aan het begin een cijfer) je favoriete film/acteur/actrice/regisseur invullen. In het geval van onze film Alfabet blogathon hebben wij er voor gekozen om alleen maar films te benoemen. Dit omdat we anders teveel moeten kiezen tussen goede films en goede acteurs. Wij kunnen die keuze soms niet maken, dus dan maar de makkelijke weg. Zijn jullie er klaar voor? Daar komt hij!

#

De eerste is gelijk een inkoppertje: 12 Years A Slave. Het aangrijpende verhaal over een hard werkende donkere man, die op een dag ontvoerd wordt om vervolgens als slaaf op verschillende plantages te werken.

A

Er zijn ontelbaar veel films die met een A beginnen. Wij kiezen voor A Walk In The Woods met Nick Nolte en Robbert Redford. Samen gaan ze onvoorbereid, en nadat ze elkaar heel lang niet gezien hebben, een wandeling van meer dan 1.000 kilometer lopen. Althans, dat is de bedoeling.

B

De film die wij tot nu toe het beste van het jaar vinden, is Belgica. Felix van Groeningen heeft het naar onze mening weer voor elkaar gekregen om een meesterwerk te maken. Iets minder depressief dan zijn voorgangers, maar vooral op het begin van de film heel energiek.

C

Hadden we bij de B nog onze beste film van het jaar, de C is voor ons de verrassing van het jaar: Creed. Verrassend en verfrissend hoe in de film gebruik is gemaakt van de Rocky-films. Op subtiele wijze keren personages uit de Rocky-films terug, net als de muziek. Sylvester Stallone speelt nog steeds Rocky. Vol overtuiging en in een breekbare rol.

D

Het regiedebuut Don Jon van Joseph Gordon-Levitt is een lekkere wegkijker. Hij speelt ook de hoofdrol als een typische macho die op zoek is naar een vrouw die al zijn wensen kan vervullen. Omdat het kijken naar porno zijn referentiekader is, heeft hij niet echt realistische verwachtingen van de vrouwen waarmee hij uitgaat. Het volume van je TV moet omhoog in deze film, want Scarlett Johansson kreunt er op los. Lekker!

E

Naast films kijken wij ook (soms) een documentaire). El Bulli is er één die wij hebben onthouden. El Bulli was een Catalaans restaurant dat een paar jaar op rij tot de beste van de wereld hoorde. Het proces om te komen tot nieuwe gerechten wordt subliem in beeld gebracht. En dan ineens sluit het restaurant haar duren! Niet omdat het moet, maar omdat het kan (nu zit die reclame in je hoofd he?).

F

Onze lijst bevat meerder films met Michael Fassbender. Hoe zou dat toch komen? Misschien wel omdat we allebei fan zijn. Een minder bekende film van hem is Fish Tank. Het verhaal gaat over Mia Williams, die graag danst. Ze kan er eigenlijk niets van, maar wordt gemotiveerd door het vriendje van haar moeder (Fassbender). De film is gewaagd, beklemmend en duikt de diepte in. Ondanks dat Katie Jarvis nog nooit geacteerd had, merk je daar niets van.

G

Wes Anderson heeft film maken tot een kunst verheven. Niet alleen grafisch gezien, maar ook de compositie en de muziek zijn vaak verbluffend. Zo ook in (The) Grand Budapest Hotel. Een hilarische film over een hotelmanager en zijn piccolo die op zoek gaan naar een verdwenen stuk kunst. En dan te bedenken dat Wes Anderson ook nog eens een groot blik met sterren heeft opgetrommeld, die allemaal een rolletje hebben in de film. Heel fijn!

H

Een film die je haast niet slecht kunt vinden is Her. In de toekomst kunnen we nog minder zonder onze computer. Dat het zelfs zo ver gaat dat je dan verliefd wordt op je computer is wel een beetje raar. Trouwens? Scarlett Johansson heeft de stem van die computer ingesproken. Dat is oneerlijk. Op die stem wordt iedereen verliefd op een computer.

I

Ook Into The Wild kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Eén van de favoriete films van de mannelijke protagonist. Mede door het verhaal, maar zeer zeker ook door de muziek. Eddie Vedder is daar verantwoordelijk voor. Hij is dan ook door Sean Penn persoonlijk gevraagd om de muziek te schrijven. Stel je bent heel de wereld beu. Wat ga je dan doen? Naar een plek waar niemand komt. Dat is alleen best wel lastig als je vervolgens iets giftigs eet!

J

Een band gaat op tournee door Amerika, het hoogtepunt van hun carrière tot dan toe. Alleen één probleem: de leadzanger overlijdt. Toch besluiten ze te gaan, inclusief de vriend van de overleden zanger. Daar hebben ze het best moeilijk mee, want ze wisten al die tijd niet dat hun zanger homo was. De titel van de film? Je Suis Mort, Mais J’ai Des Amis!

K

Britten zijn ontzettend goed in het uitbrengen van grauwe en redelijk depressieve films. Kes van Ken Loach is er daar één van. Een jongetje wordt gepest op school en thuis gaat alles ook al niet zo lekker. Het enige dat hem kan bekoren, is een torenvalk, die hij traint. Alles lijkt beter te gaan, maar dan slaat het noodlot toe!

L

We hadden La Vie d’Adèle kunnen noemen (dat doen we nu ook), maar we kiezen voor Love van Gaspar Noé. Een film waar trouwens net zoveel seks in zit. De seks kan nog zo goed zijn, maar uiteindelijk draait het om de liefde. Geen film voor de kleintjes in ieder geval, maar zeker wel een film met inhoud.

M

Ja hoor, daar is hij dan. Onze favoriete film van het vorige jaar: Mustang. Turkse tienermeisjes worden thuis op een dusdanige manier onderdrukt dat ze steeds rebelser worden. Alles proberen ze maar om los te komen van hun familie, en dan met name hun oom. De tantes gehoorzamen hun mannen, maar ondertussen willen ze ook wel wat meer vrijheid. Aanradertje!

N

Wat hebben wij toch met seks? Best veel blijkt wel, want Nymphomaniac staat ook al in onze lijst. Een enigszins choquerend film (althans voor de meeste mensen). Het verhaal gaat over de nymfomane Joe. Acht hoofdstukken over seks, lust, schuld en boete. Een verhaal over een leven lang leven met een ontembaar verlangen naar seks. Bah wat lekker!

O

Glen Hansard is op muzikaal gebied een grootheid voor ons. In Once gaat hij samen met Markéta Irglová een bandje beginnen. Naarmate de film vordert krijgen ze een steeds hechtere band. De film heeft ook nog eens geresulteerd in een samenwerking tussen de twee eerder genoemden. The Swell Season was het resultaat, een plaat waar wij nog regelmatig naar luisteren.

P

Franse films zijn fijn. Althans, dat vinden wij vaak. (Les) Petits Mouchoirs is één van die films die ons wel kan bekoren. Een vriendengroep gaat op vakantie, maar net daarvoor belandt één van de vrienden door een zwaar ongeluk in het ziekenhuis. Toch besluiten ze op vakantie te gaan en ontploft de boel.

Q

Queer As Folk. En dan bedoelen wij de Engelse serie en niet de Amerikaanse remake. In 1999 was deze serie spraakmakend. Waarom? Het volgt de levens van drie (actieve) homoseksuele mannen in Manchester. Toentertijd zeer progressief, mede door het feit dat er behoorlijk wat in beeld gebracht wordt. Goede muziek en bij tijd en wijle zeer leerzaam. De jonge Charlie Hunnam speelt hier de onervaren, slungelachtige maar testosteron gedreven homoseksuele puber Nathan. Later is zijn slungelachtige bouw compleet verdwenen zoals wij kunnen zien in Sons of Anarchy. Hij speelt hier de rol van Jackson “Jax” Tanner.

R

Belgen kunnen films maken, dat blijkt wel. In Rundskop komen koeien, stieren, hormonen, vriendschap, verraad, maffiapraktijken en moord allemaal voorbij in de 120 minuten dat de film duurt. Een echte misdaaddrama, vol met spanning.

S

Een ander film met Michael Fassbender die wij heel goed vinden, is Shame. Dat je het als seksverslaafde niet heel makkelijk hebt, bewijst deze film. Hij gaat steeds verder en zoekt meer extremen op. In de film zie je ook heel goed dat het slechter met hem gaat. Niet alleen fysiek, maar ook de kleuren in de film spelen hier op in.

T

Een hele fijne film vinden wij The Young And Prodigious T.S. Spivet (nu wel met ‘The’ ervoor). Het kleine 10-jarige mannetje is een genie en al op jonge leeftijd bezig met uitvinden. Op een dag krijgt hij het goede nieuws binnen dat hij een prijs heeft gewonnen. Hij mag deze in ontvangst komen nemen op het wereldberoemde Smithsonian Intsitute. Eén probleem: hij woont zo’n beetje aan de andere kant van Amerika.

U

De categorie ‘ietwat flauwe film’ kan niet achterblijven. Wat moet een man toch allemaal doen om gewoon even rustig een plaatje te luisteren. En niet zomaar een plaatje, een hele speciale, die bijna niet te krijgen is. In Une Heure de Tranquilité wordt de hoofdrolspeler dusdanig vaak gestoord, dat hij er niet aan toe komt. Langzaam aan wordt hij gek. Een grappige film die, zoals gezegd, soms een tikkeltje heel flauw is.

V

Een film van eigen bodem kan natuurlijk niet ontbreken. Aangezien de mannelijke protagonist van wielrennen houdt, en de muziek uit het decennium van de vrouwelijke protagonist komt, kiezen wij voor Ventoux. Een boekverfilming, waarbij vroeger en nu in elkaar overgaat. Naarmate de film vordert komen we steeds meer te weten over een vriendengroep die terugkeert naar de Mont Ventoux, daar waar een vriend 30 jaar geleden stierf!

W

Een one-night stand loopt uit op een intens weekend vol met seks, drugs en verhalen over liefde en dromen. Dit is een weekend wat zou kunnen uitmonden in veel meer. Prachtige en eerlijke film over het moderne leven. Ow ja, de film heet Weekend. Verrassend he?

X

In X+Y gaat het voornamelijk over de angst voor het onbekende. Een autistische tiener met een wiskundeknobbel die leeft in zijn eigen en geordende wereld. Als hij eenmaal gedwongen wordt uit zijn schulp te kruipen, levert dat angst op. Op een gegeven moment dient hij voor zichzelf een keuze te maken. Of levenslang leven met angst, of dit doorbreken door je grootste passie op te geven.  Asa Butterfield speelt zijn rol met verve.

Y

Van Yo, También hebben wij beide ontzettend genoten. Het hokjes denken over mensen met het syndroom van Down wordt in deze film finaal onderuit gehaald. Daniel is een universitair geschoolde man van 35 jaar…met het syndroom van Down. Op zijn werk wordt hij verliefd op een ‘normale’ collega. Zij vindt hem eigenlijk ook wel leuk, maar kan dat wel in onze maatschappij? De acteerprestaties van beide hoofdrolspelers is om je vingers bij af te likken.

Z

Onze laatste film is tevens een TV TIP voor vandaag: Zero Dark Thirty. Jessica Chastain gaat op jacht naar Osama Bin Laden in deze zeer spannende thriller. Dat de jacht uiteindelijk is gelukt, weten we allemaal. Maar hoe ze Bin Laden hebben gevonden dan weer niet. Soms heb je gewoon een beetje geluk nodig!

Zo dat was hij dan. Onze film alfabet blogathon. Wij zijn zeer benieuwd wat andere bloggers met hun alfabet hebben gedaan. Wil jij ook meedoen? Dat kan natuurlijk! Klik dan op deze link, en doe ook lekker mee.

 

Share

16 gedachtes over “Onze film Alfabet blogathon

 1. Mooie lijst! Seks in films is goed 🙂 Maar het moet wel functioneel zijn. Ik heb Love ook gezien, maar ik vond het toch meer een pornofilm met een verhaal zeg maar 🙂 Dan vind ik Enter The Void en Irréversible van Noé toch een stuk beter.

  En ik ben blij dat Shame nog even terugkeert in het lijstje. Toen ik het stukje over Michael Fassbender las was ik even bang dat deze film niet genoemd zou worden, maar gelukkig staat deze onder de S. Geheel terecht. Evenals dat Her genoemd wordt. Briljante film!

 2. Plezant om zien dat jullie vaak kiezen voor niet voor de hand liggende films. Ik ben ook fan van Fassbender en van mij had Hunger ook op de lijst gemogen (misschien komt hij wel op mijn lijstje…).

  1. Hunger had er inderdaad ook op gekund. Eén van Fassbenders betere films. Aangezien hij al wat vaker terugkomt hebben we hier toch voor Her gekozen. Niet vergelijkbaar, maar wel briljant als je het ons vraagt. Benieuwd naar jouw lijst.

 3. Verrassende lijst! Leuk om te zien dat jullie weer hele andere keuzes hebben gemaakt. Ben het helemaal met jullie eens dat Michael Fassbender fantastisch is!

 4. Alhoewel 12 Years A Slave door iedereen de hemel in werd geprezen vond ik ‘m zelf niet zo goed.

  A Walk in the Woods heb ik nog niet gezien…net als Belgica overigens. Heb wel van de week Dagen Zonder Lief van hem gekeken.

  Leuk om te zien dat jullie voor Creed gaan, is een opvallende keuze 🙂

  El Bulli heb ik nog niet bekeken, maar die noteer ik want ik hou van documentaires en helemaal als ze ook nog eens over koken gaan

  Fish Tank heb ik ook niet gezien.

  Grand Budapest was fantastisch..twee maal in de bios gezien 🙂 Benieuwd naar z’n volgende project.

  Her! Was m’n favoriet van 2014

  Into the Wild had ik kunnen voorspellen, die noemen jullie regelmatig 🙂

  Redelijk wat titels die ik niet gezien heb maar ik wel op m’n “ever growing” to watch lijst zet.

  Fijn om Once te zien, daar luister ik nog steeds de muziek van.

  Originele keuzes!

 5. Dat is een zeer gevarieerd lijstje geworden met een mooie mix van Engelstalige films en films uit de rest van de wereld.

  Bij Nymphomaniac ben ik halverwege gestrand, maar die ga ik ooit nog eens een tweede kans geven. Love heb ik nog niet aangedurfd. Ik woon net iets te gehorig om het volume bij Don Jon extra hard te zetten.

  Leuk dat jullie Kes noemen. In mijn vriendenkring heeft iemand haar zoon Kes genoemd naar aanleiding van die Britse klassieker.

 6. Inderdaad een heel ander lijstje, heb volgens mij ook pas een handjevol van jullie lijst gezien, maar er staan ook een aantal op die nog op mijn watchlist staan. 😀
  Leuk die variatie in al die lijstjes 😀

 7. Het mooie aan deze lijst is dat mijn wachtlist weer uitgebreid kan worden met een aantal titels. Ben nu vooral benieuwd naar Nymphomaniac. Een film die ik links heb laten liggen omdat ik dacht dat deze niet zo heel goed was.

 8. Mooie lijst! Mustang had ik iig verwacht op jullie lijst, verder hebben jullie een aantal voor mij verrassende keuzes, zoals Don Jon. Leuke film, alleen hoeft het volume voor mij niet zo hoog :p

  Ik heb alleen de eerste helft van Nymphomaniac gezien. Choquerend vond ik het niet, ik vond het saai. :S

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.