Film Bekentenissen Blogathon

Blogathon

Eens in de zoveel tijd komt Nostra van www.defilmkijker.com met een nieuw onderwerp voor een blogathon. Een blogathon is inmiddels bij de meeste medebloggers al wel bekend en er wordt dan ook enthousiast aan meegedaan. Dit keer is de Film bekentenissen blogathon aan de beurt.

Wat houdt die blogathon dan in? We hebben allemaal onze geheimen, ook op het gebied van films. Geheimen die we soms al jaren voor ons houden. Het is tijd om deze geheimen en zonden op te biechten. In deze blogathon beantwoorden wij een aantal vragen zodat jullie ons nog iets beter leren kennen! Ook zin om mee te doen? Klik dan op de volgende link.

Van welke klassieke films hou je niet en waarom?

Dat is al gelijk een lastige vraag om mee te beginnen. De belangrijkste vraag in deze vraag is misschien nog wel wat een klassieke film is. Godzijdank bestaat er zoiets als Google, dus dan weet je een beetje wat er met de vraag wordt bedoeld. Wij zijn uitgegaan van een lijst die op Rotten Tomatoes beschikbaar is.

Om eerlijk te zijn hebben wij veel van die films niet gezien. Van de top 10 hebben wij er gezamenlijk maar vier gezien. Om eerlijk te zijn, is ons antwoord ook redelijk simpel. Over het algemeen houden wij gewoon niet van klassieke films. Het zijn eigenlijk meer musicals (vinden wij dan) dan dat het films zijn. Destijds was dat natuurlijk een heel ander verhaal, maar nu is de vergelijking makkelijker te maken.

The Wizard of Oz
The Wizard of Oz

Welke tien klassieke films heb je (nog) niet gezien?

Kijkend naar de lijst die wij bij de vorige vraag al hebben opgenomen, komen wij op de volgende tien klassiek films die we nog niet gezien hebben:

 1. The Third Man;
 2. All About Eve;
 3. Das Cabinet des Dr. Caligari;
 4. Modern Times;
 5. It Happened One Night;
 6. Nosferatu, a Symphony of Horror;
 7. Laura;
 8. A Hard Day’s Night;
 9. La Grande Illusion, en;
 10. Repulsion.

Allemaal titels die ons eigenlijk ook niet zoveel zeggen of waar we überhaupt nog niet eens gehoord hebben. Dat zegt eigenlijk best wel veel, als je je bedenkt dat Repulsion ( met de prachtige Catherine Deneuve) de laagst genoteerde is op de lijst van Rotten Tomatoes (nummer 17). Staan er films die echt nog de moeite waard zijn om te kijken?

Repulsion
Repulsion

Ben je ooit na het zien van een film in de bioscoop stiekem een andere zaal ingedoken om nog een film te zien?

Nee, dat hebben wij allebei nog nooit gedaan. De verleiding is er wel eens geweest, maar dat was meer toen we jong waren (lang geleden). Tegenwoordig hebben we een pas van Cineville waarmee je onbeperkt naar de film kunt, dus naar een andere zaal sluipen is dan ook niet echt meer nodig.

Wel kunnen wij ons voorstellen dat andere mensen dit wel doen. Een bioscoopfilm bezoeken is over het algemeen best wel duur en niet voor iedereen weggelegd. als je dan een keer gaat, is het misschien wel verleidelijk om nog een filmpje mee te pakken. Overigens moedigen we dat niet aan hoor!

Welke acteur/actrice vind je overgewaardeerd?

Daar zijn wij het volmondig over eens: Tom Cruise. Naast dat die man 1 turf hoog is, vinden wij hem allebei ook een ontzettend irritant persoon. Ok, ok, hij heeft her en der in best leuke films geacteerd (The Edge of Tomorrow bijvoorbeeld), maar over het algemeen speelt hij dezelfde rollen. Een soort held die heel de wereld redt met vaak een fancy zonnebril op. Ga een keer voor een serieuze rol! Brrrrr, we krijgen al kippenvel als we aan hem denken. Volgende vraag…

Tom Cruise
Tom Cruise

Van welke bekende regisseur heb je nog nooit een film gezien (en waarom)?

Dit is wel een heel lastige vraag. Ook hier geldt hetzelfde als bij de eerste vraag. Wanneer ben je bekend? Wat voor de één een bekende regisseur is, is voor de ander weer een onbekende regisseur.

Als wij dan toch moeten kiezen, dan gaan we voor Ingmar Bergman. De goede man, die in 2007 overleed, heeft 72 titels op zijn naam staan en is op het gebied van arthousefilms best een grote naam. Toch hebben wij nog nooit een film van hem gezien. Waarom niet? Hele goede vraag, geen idee eigenlijk. De mannelijke protagonist heeft er zelfs drie dvd’s van in de kast staan, maar is er nog nooit aan begonnen. Het schijnt ook dat je of van de man houdt of dat je hem verafschuwt. Dat heeft ons misschien wel tegenhouden om iets van hem te kijken. Zul je zien dat we het dadelijk supergoed vinden, moeten we nog superveel films inhalen.

Ingmar Bergman
Ingmar Bergman

Wat is een film waar je echt van houdt die over het algemeen gehaat wordt?

Poeh, nog zo een lastige. Ook deze hebben we even moeten googelen. De site gamesradar.com heeft een top 50 samengesteld van meest gehate films. In die lijst staat ook Twilight. Een film waarvan wij allebei, nog voordat wij hem gezien hadden, dachten dat hij verschrikkelijk zou zijn.Wij hebben dan ook nooit een vooroordeel hoor. Nee, echt waar!

Niets bleek minder waar. We vonden hem allebei geweldig en eigenlijk niet zo over ’the top’ als vooraf gedacht. Vervolgens hebben we ook alle vervolgdelen maar gekeken, zo verslavend werkte de film. Wij moeten zeggen dat de acteurs en actrices ook niet heel vervelend waren om naar te kijken. Uuuuhm Kristen Stewart en Robert Pattinson.

Wij vragen ons alleen wel af of deze film ook daadwerkelijk gehaat wordt. Haten jullie Twilight? Zo ja, dan hebben we een goede keuze gemaakt.

Twilight
Twilight

Ben je ooit wel eens “één van die vervelende mensen” in de bioscoop geweest?

Daar kunnen wij heel snel antwoord op geven. Ja! Wie heeft dat niet ooit gedaan? Wij kunnen ons echt ontzettend ergeren aan mensen die constant door een film heen tetteren. Het komt alleen ook wel eens voor dat wij dat zelf ook doen en dat mensen ons raar aankijken. Achteraf denken we dan dat het niet heel slim was, zeker omdat wij ons er ook zo aan storen.

En wat te denken toen we nog jong waren. Toen was naar de bioscoop gaan veel specialer en spannender dan nu. die spanning kwam er dan wel eens uit in de bioscoop doordat we heel druk waren. Wij kunnen ons voorstellen dat mensen zich hier wel eens aan gestoord hebben.

Heb je ooit wel eens een film gekeken waar je van tevoren wist dat deze slecht was, maar die je keek omdat er een specifieke acteur/actrice in speelde? Welke en waarom?

Ja, onze TV TIP van afgelopen zaterdag was zo een film: Prometheus. Michael Fassbender speelt één van de hoofdrollen in deze film. Wij zijn totaal geen fan van Alien-achtige films, maar speciaal voor hem zijn we dus gaan kijken. Niet in een filmhuis, daar draaide deze niet, maar gewoon in de Pathé. Voor ons een hele beleving. Hoewel de film best wel spannend was, past hij toch niet helemaal in ons straatje. Maar om nou te zeggen dat hij heel slecht is, is ook weer overdreven.

Over het algemeen nemen we van te voren ook vaak een keuze welke film we gaan kijken. Als we denken dat het niets is gaan we er ook echt niet naar toe. Los van de acteur of actrice die er in meespeelt!

Prometheus
Prometheus

Zijn er in je filmcollectie films die je al meer dan vijf jaar hebt, maar nog nooit hebt gekeken?

Hahaha, ja die zijn er zeker. Dan gaat het in ons geval vaak om films die we hebben gekocht toen we nog wat jonger waren. Dat waren dan films die in de aanbieding waren voor één euro of een DVD box met meerdere films erin. Dan kom je er na één film achter dat het wel hele slechte films zijn in zo een dergelijke box. Het feit dat we nu geen namen kunnen noemen zegt eigenlijk ook wel genoeg.

Daarnaast heeft de mannelijke protagonist dus ook nog een box van Ingmar Bergman in zijn kast staan, met drie titels: Skammen, The Passion of Anna en The Serpent’s Egg. Dat wordt snel kijken!

3 Films by Ingmar Bergman
3 Films by Ingmar Bergman

Wat zijn de slechtste films in je verzameling, waarom heb je ze gekocht en waarom heb je ze nog steeds?

Dit kan echt een hele waslijst worden. Toen we wat jonger waren kochten we echt slechte films. Zoals in de vorige vraag al aangegeven, konden dit goedkope films zijn, maar ook DVD-boxen met meerdere films. Terwijl we bij deze vraag zijn aangekomen, weten we inmiddels ook welke films het zijn: Left Behind deel I en II (ja, die is gemaakt), The Omen, Gothika en Ghostship. De laatste drie zijn allemaal horrorfilms, waar wij persoonlijk niets mee hebben. Ow en de naam van de dvd box. Zitten jullie er klaar voor? Mega Pack #2. Wow, wat een grandioze naam. Hier zitten allemaal fuilms in van bekende acteurs. Eén probleem, het zijn zo een beetje wel de slechtste films van die acteurs!

We hebben echter ook bekendere titels gekocht waar we nu niets meer mee hebben. Titels als Spiderman, Daredevil en 2 Fast 2 Furious staan allemaal in de kast. Niets mis mee als je er van houdt, maar wij hebben er niets mee.

Slechte films (volgens ons!)
Slechte films (volgens ons!)

Zijn er geheimen over de manier waarop je thuis films kijkt die je wilt opbiechten?

Wij hebben geen geheimen, voor niemand (knipoog). Eigenlijk zijn wij hele normale mensen – dat denken wij – die een filmpje vaak liggend op de bank of een luie stoel bekijken. Dekentje er overheen, drankje (fris of alcohol) en chipsje erbij en dan de kamer zo donker mogelijk.

Het voordeel van thuis een film kijken is toch wel dat je hem op pauze kunt zetten als je moet plassen of als je je drankje wilt bijvullen. Alleen films kijken is ook altijd wel fijn. Je hoeft met niemand rekening te houden en je kunt lekker de film kijken die je zelf wilt. Compromissen hoef je dan niet te sluiten. Dat kan best lekker zijn!

Welke andere filmgerelateerde geheimen wil je verder nog delen?

Is dit de laatste vraag al? Ja dus. Hebben wij filmgerelateerde geheimen? Natuurlijk hebben wij die. Ondanks het feit dan wij voornamelijk over filmhuisfilms schrijven kunnen ook wij ontzetten genieten van een blockbuster, een goede thriller, een romantische komedie (ja echt waar) en van nog veel meer andere fijne films. Als het gevoel dat de film ons geeft maar goed is, dan is het voor ons helemaal prima. Soms is er niets lekkerder dan een goede blockbuster te bekijken!

Zo dat was hem dan, onze Film Bekentenissen Blogathon. Wij zijn benieuwd hoe onze medebloggers de vragen hebben ingevuld.

 

Share

14 gedachtes over “Film Bekentenissen Blogathon

 1. ‘Modern Times’ en ‘Nosferatu’ staan dit jaar op mijn Blindspot-lijstje. Als ik echter één film kan aanraden van de klassiekers die jullie nog niet zagen, dan is het ‘The Third Man’, baanbrekend voor die tijd en nu nog een voorbeeld voor heel veel filmmakers.
  Tom Cruise vind ik best wel een verdienstelijk acteur hoor. Hij was schitterend in ‘Rain Man’ en vooral in ‘The Color Of Money’.

 2. Van de door jullie genoemde klassiekers kan ik The Third Man, Modern Times en Repulsion wel van harte aanbevelen. Niet dat de andere titels niet goed zijn maar dit zijn in mijn optiek echte toppers.

  Toen ik de vraag van de overgewaarde acteurs / actrices las had ik al zo’n gevoel dat Tom Cruise door iemand genoemd zou worden. Vaak ligt de motivatie op het gebied van zijn Scientology / bankspringen bij Oprah, maar dat probeer ik er los van te zien. Cruise als acteur kan ik prima hebben moet ik zeggen en hij heeft wel zeker serieuze (lees: afwijkende) rollen gespeeld in Jerry Maguire, Magnolia, Valkyrie en Eyes Wide Shut. Dat hij dit vaker mag doen is een andere discussie 🙂

  Ik heb wel een paar films van Bergman gezien maar kan er maar weinig mee. Vandaar dat ik hem ook heb genoemd in mijn eigen blogpost.

  Twilight wordt niet door mij gehaat maar de film is allerminst een hoogvlieger. Met Stewart en Pattinson in de gelederen heb je ook de meest oninteressante acteurs te pakken die voornamelijk uitblinken in het uitwisselen van gepijnigde blikken. Op veel momenten ook fouter dan fout (tel maar het aantal keren dat Jacob zijn shirt uit doet).

  Prometheus noemen als slechte film? Geloof me, het kan nog veel erger 🙂
  Maar de film was inderdaad een tegenvaller

  Die Mega Pack DVD’s haha. Ik heb er zelf ook ooit een paar van gehad. Bij mij zat No Good Deed erin. Ook zo’n verschrikkelijke flop.

  Dus jullie schrijven alleen over filmhuisfilms? Wat houdt jullie tegen om ook blockbusters te recenseren?

  1. Tom heeft zeker ook betere rollen gespeeld. En Stewart vinden wij best goed als actrice. Neem Clouds of Sils Maria. Daarin speelt ze grandioos. Shirtjes uittrekken had de mannelijke protagonist dan ook liever bij haar gezien 😉 En het kan zeker slechter dan Prometheus, daar is geen twijfel over. Heel af en toe recenseren wij die wel. The Martian bijvoorbeeld. Vaker gaat de voorkeur gewoon uit naar een filmhuisfilm. De blockbusters zijn vaak voor op de bank. En recensies geven wij alleen over films die we in de bioscoop bezoeken.

 3. Is het met oudere films dan het tempo of echt de manier van acteren?

  Van dat lijstje van klassieke films heb ik de helft gezien.

  Tom Cruise, dat kan ik begrijpen. Hij heeft wel serieuze rollen gespeeld, denk bijvoorbeeld aan Collateral of Magnolia.

  Bergman moet je gewoon een aantal films van kijken. Heeft wel een sterke eigen stijl en niet alles van ‘m spreekt me aan, maar zeker een kans geven.

  Twilight heb ik nooit gezien omdat ik denk dat ik daar niet van zal kunnen genieten.

  Prometheus verdeelde echt de meningen…zelf vond ik ‘m erg goed 🙂

  Van die slechte films heb ik Ghost Ship volgens mij als tiener nog in de bioscoop gekeken. Niet eentje die ik in m’n collectie zou opnemen 😉

  1. Ja de manier van acteren, vaak veel zang en de setting. Niet echt ons ding. Bergman gaan we zeker nog proberen, helemaal omdat er drie films van in de kast staan. Toch kunnen we Twilight aanraden 😉

 4. Tom Cruise overgewaardeerd? Mmm… waarschijnlijk. Maar inderdaad was Edge of Tomorrow zijn hoogtepunt qua blockbusters en zelf kon ik War of the Worlds ook waarderen. Zijn rollen zijn per tien jaar wel hetzelfde, maar om de tien jaar veranderen ze wel though.

  1. Hij verandert wel eens inderdaad. Gewoon geen acteur waar wij van houden en overgewaardeerd vinden op het gebied van acteren. Vaak erg overdreven, ook in zijn serieuzere rollen.

 5. Ik heb die 10 klassiekers ook niet gezien, maar ken de meeste films van jullie lijstje wel. Ze zullen vast de moeite waard zijn om te kijken, maar ik heb eigenlijk nooit zin om er eens voor te gaan zitten.

  Ik mag Tom Cruise wel, maar dan denk ik vooral aan zijn rollen in films als Magnolia en Interview with the Vampire.

  Ik heb Twilight nooit gezien, maar ik weet wel dat die film gehaat wordt :p

  Ik vond Gothika en Ghost Ship eigenlijk wel leuk 🙂

  1. Hahaha toen wij dat schreven dachten we al dat jij due twee films wel leuk zou vinden. Fijn dat we allemaal een eigen smaak hebben. Overigens is die hoes van Ghostship wel de mooiste die ik heb. Het is een gewoon schip, maar als je hem beweegt dat verandert hij in een eng doodshoofd (geloof ik).

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.