De tien: Beste actrices ‘estafette blogathon’

10 beste actrices

Weten jullie nog dat wij meededen aan de 10 beste acteurs blogathon? Vast wel! Nu is er een nieuwe en niet zo een heel verrassende blogathon, namelijk de 10 beste actrices, georganiseerd door Nostra van De Filmkijker. Na een omzwerving via verschillende blogs is hij via Miss Movie bij ons terecht gekomen.

Ben je benieuwd wie wij uit de lijst gebonjourd hebben en wie we hebben toegevoegd? We kunnen al verklappen dat het iemand is die waarschijnlijk niet verwacht werd, maar waarvan wij vinden dat die niet kan ontbreken. Let op, je moet even tijd nemen voor deze blogathon, want met ruim 1.600 woorden is hij best lang!

Het idee

Wat is het idee achter deze estafette race? Nostra heeft een lijst gemaakt van wie hij de beste tien actrices vindt. Aan het einde van zijn post, net zoals bij de vorige estafette race, gaf ik het stokje over aan een andere blogger (dat hoeft overigens geen filmblogger te zijn). Deze blogger moest één actrice van de lijst halen (dat is een verplichting), onderbouwen waarom deze van de lijst gehaald moet worden en vervolgens vervangen door z’n eigen keuze (natuurlijk ook onderbouwd). Aan het einde van de post wordt het stokje weer doorgegeven aan een volgende blogger.

Dat betekent dat deze estafette nog een tijd door kan gaan waarbij er een lijst ontstaat waarover er min of meer consensus is dat dat de beste acteurs zijn. Daarnaast is het ook een leuke manier om in aanraking te komen met nieuwe blogs. De blogs die ons voorgingen waren de volgende, waarbij we voor het gemak maar gelijk hebben gelinkt naar hun lijstje. Leuk toch, kun je lekker klikken.

Miss Movie gaf dus het stukje aan ons door, waarvoor wij ze natuurlijk erg dankbaar zijn. Maar een blogathon is ook niets zonder regels. Dus laten we die ook maar even opsommen.

De regels

 • Wanneer een blogger de update publiceert en jou het stokje overhandigt heb je precies een week om jouw update van de lijst te plaatsen (het liefst zo snel mogelijk natuurlijk, het is per slot van rekening een race). Lukt dit niet, dan ben je gediskwalificeerd en moet een andere blogger worden genomineerd.
 • Gebruik het logo van deze estafette race in je post en link naar dit bericht. Ik blijf deze updaten zodat je alle gerelateerde artikelen kan vinden (een link naar het artikel van degene wie je het stokje kreeg is overigens ook makkelijk voor je lezers).
 • Je kan alleen een artikel plaatsen als je daadwerkelijk gekozen bent als de volgende in de race.

De blijvers

10 beste actrices

Negen stuks mogen er dus blijven. Laten we ze hier kort benoemen (onze toevoeging vraagt namelijk om een langere uitleg) en daarnaast ook opsommen wat onze persoonlijke favoriet van die betreffende actrice is. Ben je er klaar voor? Daar komen ze:

 1. Audrey Hepburn is weliswaar niet meer onder ons, maar heeft haar naam zeker waargemaakt in de vorige eeuw. Onze persoonlijke favoriet is Breakfast at Tiffany’s.
 2. Maggie Smith is een oude rot in het vak. Veel ervaring, veel verschillende soorten films, maar altijd vol overtuiging en overtuigend. Onze persoonlijke favoriet is Tea with Mussolini.
 3. Cate Blanchett is wel een alleskunner. Hoewel we haar in Babel heel goed vinden, is onze persoonlijke favoriet I’m Not There, waarin ze Bob Dylan speelt. Ja, echt waar!
 4. Natalie Portman, de vrouw die toch wel in een paar hele goede films heeft gespeeld. Zelf speelde ze uiteraard ook erg goed. Onze favoriet is Black Swan.
 5. Jennifer Lawrence is misschien wel de grootste ster op dit moment en toch de jongste in deze lijst. Of ze de beste actrice is, is lastig te bepalen, maar dat ze kan acteren bewijst ze keer op keer. Onze favoriet is Silver Linings Playbook.
 6. Julianne Moore is iemand waarvan wij vinden dat die zeer terecht in deze lijst staat. Onze persoonlijke favoriet is A Single Man.
 7. Kate Winslet kennen we natuurlijk allemaal van titanic, maar om nou te zeggen dat ze daar heel goed was? Ok dan, ze was daar best oké. Daarna is ze pas echt goede films gaan maken en ieder keer weer weet ze te overuigen. Onze persoonlijke favoriet is Carnage.
 8. Diane Keaton is ook al zo een oude rot in het vak. Onze persoonlijke favoriet is dan ook een film oud de oude doos, namelijk Annie Hall uit 1977. Ze speelde in deze film Annie zelf.
 9. Emma Stone is op Jennifer Lawrence na de jongste in deze lijst. De laatste paar jaar weet Hollywood har wel te vinden. Zo ook in onze persoonlijke favoriet: Birdman.

De afvaller

Amy Adams

De titel is misschien een beetje ongelukkig, aangezien het toch een vrouw is die afvalt. Of willen ze nu juist altijd afvallen? Maar goed, de afvaller dus. Wij hebben ervoor gekozen om Amy Adams uit deze lijst te gooien (zie je hoe verdrietig ze is?). Om eerlijk te zijn zouden wij er veel meer uit deze lijst willen gooien, maar de regels zijn nu eenmaal dat je er maar één mag uithalen en één mag toevoegen. Op ons komt de lijst nu en beetje over als beste actrices op dit moment (uitzonderingen daargelaten), in plaats van allertijden. Ook is hij vrij Engelstalig georiënteerd!

Amy Adams gooien wij eruit omdat we daarvan vinden dat ze toch nog niet genoeg gepresteerd heeft om in deze lijst te mogen blijven staan. Dat staat overigens los van haar acteerprestaties, want goed vinden we haar wel. Maar ja, dat zijn ze eigenlijk allemaal in deze lijst, toch?

De nieuwkomer

Isabelle Huppert

Even voor de duidelijkheid, dit is een nieuwkomer in deze lijst. Want een nieuwkomer in de filmwereld is ze zeker niet. Als liefhebber van de Franse cinema waren wij het er snel over eens dat we een Franse actrice wilden toevoegen. Er staan tenslotte al zoveel Hollywood-actrices in de lijst. Nu moeten wij zeggen dat de keuze in Franse actrices best wel ruim is, maar we na lang wikken en wegen een keuze gemaakt.

Het is niet Audrey Tautou geworden en ook niet Marion Cottilard, terwijl dat toch de favoriete actrice van de mannelijke protagonist is. Nee we hebben gekozen voor een dame die wat langer meedraait en het dus meer verdient om in deze lijst te worden opgenomen. Is het dan Catherine Deneuve, Brigitte Bardot, of misschien Julliete Binoche? Nee ook al niet. We houden jullie niet langer in spanning, het is Isabelle Huppert geworden. En nu niet allemaal: ‘Huh, wie is dat?’ gaan denken, want we gaan haarfijn uitleggen waarom de keuze op haar is gevallen. En door die uitleg zal ze ook voor altijd in deze lijst blijven staan, dat kan niet anders.

Waarom Isabelle Huppert?

Stomme vraag eigenlijk. Huppert is namelijk een grootheid. Oké, voornamelijk in Franse films, maar de Franse cinema is geen onbelangrijke in de wereld. Kijk maar naar het filmfestival van Cannes, toch wel één van de meest toonaangevende filmfestivals van de wereld, zo niet de meest toonaangevende. En als wij in het filmhuis zitten draait er altijd wel een Franstalige film. Dat zegt toch ook wel wat.

Maar goed, Huppert is inmiddels al 63 en begon in 1972 met acteren. Haar echte doorbraak was in 1978 in de film Violette Nozière, waarvoor ze in Cannes de prijs won voor beste actrice. Dit kunststukje herhaalde ze bijna 25 jaar later nog een keer, toen ze voor haar rol als Erika Kohut in La Pianiste nogmaals de prijs in ontvangst mocht nemen. Daarnaast won ze nog vele andere prijzen op verschillende filmfestivals over de hele wereld, waaronder in Venetië en Berlijn, wat ook toonaangevende filmfestivals zijn.

Een Oscar ontbreekt tot op heden op haar palmares, maar zoals we weten gaat zie prijs vaak naar een actrices die in een Engelstalige film acteren. En in die films speelt Isabelle nu eenmaal niet vaak. En als ze dan in een Engelstalige film speelt, speelt ze niet de hoofdrol. Is dat zelfkennis, het niet willen acteren in Engelstalige films of is het een gemis voor Hollywood? Wij denken een combinatie van alle drie.

Waar kun je Isabelle van kennen?

Isabelle is een echte junkie als het aankomt op acteren. Ze wisselt haar rollen dan ook vaak af, waarbij ze kiest voor hoofdrollen maar ook niet te beroerd is om voor een bijrol te kiezen. In Amour bijvoorbeeld, waar ze de dochter van het oudere echtpaar speelt dat we de gehele film volgen.

Dit jaar heeft ze in twee films gespeeld. De eerste kennen jullie waarschijnlijk allemaal, want dat is Elle van Paul Verhoeven. Dat is de Franse inzending voor de Oscars, waarbij Isabelle volgens de geruchten een zeer goede kans maakt op een Oscarnominatie voor beste actrice. Zou het dan toch? Niet geheel onterecht dus dat wij haar in deze lijst opnemen. De tweede film is L’avenir, die wij een tijdje geleden zagen. Hoewel de film gewoon oké is, speelde Isabelle zeer goed.

Overige en misschien wat meer bekende films waar ze in meespeelde zijn Le Petit Marcel, 8 Femmes, Malina, The Disappearance  of Eleanor Rigby: Them, Louder Than Bombs, Valley of Love, La Ceremonie en Le Temps du Loup. In totaal heeft ze in ieder geval in 131 films een rol gehad! Overigens is La Pianiste onze persoonlijke favoriet, als het gaat om films waar ze in heeft gespeeld!

Isabelle houdt van rollen met diepgang, waarbij het echt om de conversaties gaat. Weinig actie en veel praten. Dan komt het echt aan op acteren. En je ziet dat Isabelle dat meer dan goed beheerst, vooral als ze veel in beeld is. Het NRC heeft hierover eerder dit jaar een mooi interview met haar geplaatst.

Wie neemt het stokje over?

Wij kiezen voor iemand die altijd positieve blogs post: Marjolein van juweeltjes.nu. Naast positieve berichten post ze ook regelmatig iets over films die ze heeft gezien. Ze is dus vast en zeker wel in staat om iemand uit de lijst te halen en iemand toe te voegen. We zijn benieuwd hoe haar lijst van beste actrices er straks uitziet!

Share

17 gedachtes over “De tien: Beste actrices ‘estafette blogathon’

 1. Hoi, ik vond de rol van Isabelle Huppert in “Madame Bovary” als Emma Bovary ook erg goed, hoewel die film over het algemeen niet zo hoog staat aangeschreven. Overigens ten onrechte volgens mij. Groetjes, Erik

 2. Ik snap de toevoeging wel! Een actrice met een indrukwekkende staat van dienst, o.a. Paul Verhoeven was ook echt enorm lovend over haar. Ik was nooit zo van Amy Adams, maar van haar leading role in Arrival was ik weer erg onder de indruk. Hoewel ik het niet zo’n probleem vind dat jullie haar uit de lijst hebben gegooid, hoop ik wel dat ze straks de Oscar wint!

  1. Wij hebben Arrival nog niet gezien dus daar kunnen we niet over oordelen. Als ze nog een paar grote rollen neerzet hoort ze pas in dit rijtje thuis als je het ons vraagt. Emma Stone is ook discutabel, maar die was net toegevoegd door Miss Movie. Dat konden we niet over ons hart verkrijgen.

 3. Ik had totaal geen idee wie jullie er uit zouden gooien en Amy Adams verrast me een klein beetje. Persoonlijk vind ik dat Adams op acteergebied net dat beetje meer heeft gedaan dan een Lawrence of Stone maar kijkend naar de overige actrices in de lijst valt ze voor mij ook in de onderste regionen. Zelf had ik Lawrence er uit getrapt, want die heeft wat mij betreft, ondanks dat ze die oscar heeft, qua diversiteit in rollen net wat meer te bewijzen. Kijkend naar Adams, die meerdere malen genomineerd is, heeft die in mijn ogen net wat diversere rollen aangepakt. Ben dan ook zeer benieuwd naar Arrival en Nocturnal Animals.

  Isabelle Huppert ken ik niet echt, wel wat dingetjes gezien maar ik zal eens wat franse films met haar gaan bekijken. Aan de hand van jullie uitleg een verdiende plek.

  1. Om eerlijk te zijn ging het ook tussen Adams, Lawrence en Stone. Aangezien Lawrence zeer veelgevraagd is en de grote ster mocht ze blijven staan. Stone omdat die net pas is toegevoegd. Dus dan bleef Adams over. Nocturnal Animals staat voor morgen op het programma, dus we zijn benieuwd!

 4. Isabelle Huppert is grandioos en een actrice met een groot bereik. Ze kan zowel een muurbloempje spelen in het aangrijpende La Dentellière (1977) als een sterke vrouw zoals in White Material (2009). Ze overtuigt als serieuze actrice en als comédienne. Kortom: een uitstekende toevoeging!

 5. Verrassend dat jullie Amy eruit gooien. Toch verwacht dat Jennifer het niet zou halen… Wel mooi om een niet Engelstalige actrice toe te voegen. Kon de lijst inderdaad wel gebruiken 😉

 6. Isabelle Huppert heb ik zo te zien nog nooit ergens in gezien, maar ben wel van plan om Elle nog voor het einde van het jaar te gaan zien. Jammer van Adams…

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.