De tien: Beste acteurs ‘estafette blogathon’

De tien beste acteurs

Toen Nostra een tijd geleden begon met  De Tien: Beste acteurs “estafette race”, waren wij benieuwd wanneer wij aan de beurt zouden zijn. Het kan ten slotte even duren voordat het ‘stokje’ aan je wordt doorgegeven, of het kan zelfs zo zijn dat je niet aan de beurt komt. Gelukkig dacht Gwen van Be Cool, Sodapop daar anders over, want nadat zij aan de beurt was, heeft ze het stokje aan ons doorgegeven. Aan ons nu de taak één acteur uit het lijstje van de tien beste acteurs te schrappen en er daar weer één aan toe te voegen.

Wat is het idee achter deze estafette race?

Nostra heeft een lijst gemaakt van de in zijn ogen 10 beste acteurs. Aan het einde van zijn post, net zoals bij een echter estafette race, geeft hij het stokje over aan een andere blogger (dat hoeft overigens geen filmblogger te zijn). Deze blogger, in dit geval Patricia van Mcurl, moest één acteur van de lijst halen (dat is een verplichting), onderbouwen waarom deze van de lijst gehaald moet worden en vervolgens vervangen door haar eigen keuze (natuurlijk ook onderbouwd). Aan het einde van de post werd het stokje weer doorgegeven aan een volgende blogger, in dit geval dus aan Gwen die daarna het stokje weer aan ons doorgaf. Dat betekent dat deze estafette nog een tijd door kan gaan, waarbij er een lijst ontstaat waarover er min of meer consensus is dat dat de beste acteurs zijn. Daarnaast is het ook een leuke manier om in aanraking te komen met nieuwe blogs.

De regels

  • Wanneer een blogger de update publiceert en jou het stokje overhandigt heb je precies een week om jouw update van de lijst te plaatsen (het liefst zo snel mogelijk natuurlijk, het is per slot van rekening een race). Lukt dit niet, dan ben je gediskwalificeerd en moet een andere blogger worden genomineerd
  • Gebruik het logo van deze estafette race in je post en link naar dit bericht. Ik blijf deze updaten zodat je alle gerelateerde artikelen kan vinden (een link naar het artikel van degene wie je het stokje kreeg is overigens ook makkelijk voor je lezers)
  • Je kan alleen een artikel plaatsen als je daadwerkelijk gekozen bent als de volgende in de race

Wie blijven er in de lijst?

Ja, dat is natuurlijk de grote vraag. Aangezien je maar één acteur uit de lijst mag halen, moeten we keuzes maken. Keuzes die niet iedereen misschien even leuk vindt. Van de onderstaande negen acteurs vinden wij in ieder geval dat ze in de lijst mogen blijven. wie er afvalt en wie er bijkomt, lees je natuurlijk pas daarna.

Tien beste acteurs

Jake Gyllenhaal

Wij zijn groot fan geworden van Jake Gyllenhaal. Wij vinden hem vooral briljant in Donnie Darko, maar misschien nog wel meer in Nightcrawler. Als je ziet hoe hij de rol van Louis Bloom invult, dan kun je daar alleen maar bewondering voor hebben. Hij ziet er eng uit en komt heel geobsedeerd over, en dat op een zeer overtuigende manier. Een acteur die wat ons betreft niet meer weg te denken is uit Hollywood.

Robert De Niro

Oude rotten horen natuurlijk thuis in deze lijst, zo ook Robert De Niro. De man die zo een beetje elke rol al gespeeld heeft. Nu kunnen we al die oude en geweldige rollen van hem opnoemen, maar dat doen we lekker niet. Wij benoemen graag zijn rol in The Intern. Daar zien we De Niro zoals we hem niet zo vaak zien, in een lieve rol en als man die voor iedereen klaarstaat. Een erg fijne feelgoodfilm.

Al Pacino

Net als De Niro kan Al Pacino niet ontbreken in dit lijstje. Vaak speelt hij in maffia-achtige films, wat hem misschien ook wel het beste afgaat. The Godfather en Scarface zijn voor ons dan ook wel onze favoriete films waar hij in speelt.

Philip Seymour Hoffman

Wat een gemis dat deze man niet meer leeft. Geen enkele rol was te min voor hem. Onze persoonlijke favoriete rollen van hem? Truman Capote (met bijbehorend stemmetje) in Capote en Brendan Flynn in Doubt. Zeer breekbare rollen en met volle overtuiging gespeeld.

Joaquin Phoenix

Dit is iemand waarvan wij ons afvragen of hij niet altijd acteert. Niet alleen in films, maar ook in het dagelijkse leven. Hij heeft een tijdje een beetje ‘ondergronds’ geleefd, had een baard van hier tot Tokio en was rapper! We weten nog steeds niet of het een experiment was of niet. Desalniettemin staat hij verdiend in deze lijst. Walk the Line en Her zijn onze hoogtepunten, waarbij eigenlijk zijn rol in als Commodus in Gladiator ook niet onbenoemd mag blijven.

Daniel Day-Lewis

Dit is iemand die zijn films echt uitkiest. Hij speelt niet een paar films per jaar. Nee, hij speelt liever eens in de zoveel jaar in een film. Als we moeten kiezen gaan we voor zijn rol als Bill ‘The Butcher’ Cutting is Gangs of New York. Wat een schurk was dat!

Michael Fassbender

Het zal bijna niemand verbazen dat dit onze persoonlijke favoriet in deze lijst is. Wij schrijven regelmatig (misschien wel vaak) over dat wij Michael Fassbender de beste acteur van dit moment vinden. Ook Fassbender voelt zich nooit te groot voor een rol en het liefste spreidt hij zijn rollen. De ene keer een grotere Hollywoodproductie en de andere keer weer in een filmhuisfilm. Aangezien wij toch van de filmhuisfilms zijn, vinden wij hem het beste in Shame en Fish Tank. Trouwens, ook in Hunger, Slow West, Steve Jobs, Frank en, ja eigenlijk gewoon elke film waar hij in speelt. Zijn we geobsedeerd? Misschien wel. Vinden wij dat erg. Nee, totaal niet!

Marlon Brando

Als we aan Brando denken, dan denken we toch vaak aan zijn rol als Don Vito Corleone in The Godfather. Watten in zijn mond en dan maar bijna onverstaanbaar praten. Schitterend bedacht en het werkt nog ook! Verder moeten wij eerlijk zijn dat we niet veel films van hem hebben gezien en eigenlijk niet zo goed een oordeel kunnen vellen. Toch vinden wij, gezien zijn status, dat hij niet af kon vallen uit deze lijst.

Daniel Brühl

Deze man is de laatste keer toegevoegd door Gwen van Be Cool, Sodapop. Dat vinden wij helemaal niet erg, want in Good Bye Lenin vinden wij hem, net als Gwen, zeer goed spelen. Voor de rest kennen wij hem eigenlijk niet zo goed. Maar wij geloven Gwen op haar woord dat hij in deze lijst thuishoort, dus daar gaan wij niet aan tornen.

Maar wie valt er dan af?

Gary Oldman

De trouwe lezers van deze blogathon wisten het antwoord al. Dat is dus Gary Oldman! Wij zijn van mening dat hij zeker goede rollen heeft gespeeld, maar dat deze vaker als bijrol waren, dan als belangrijke hoofdrol. Eerlijk is eerlijk, in Batman speelt hij goed, maar dus niet in een hoofdrol. Als jij op IMDB kijkt zie je ook dat dit de belangrijkste films zijn waarin hij heeft gespeeld, net als Léon. Maar ook in die film had hij een bijrol. Als hij in de komende jaren in drie films een geweldige hoofdrol neerzet, dan pas vinden wij dat hij in deze lijst thuishoort.

Wie is de gelukkige die aan de lijst wordt toegevoegd?

Oscar Isaac

De man die wij toevoegen is een echte kameleon. Soms zit je naar een film met hem te kijken en dan heb je nog niet eens in de gaten dat hij het is. Over wie we het hebben? Oscar Isaac. De man die zo een beetje elke rol aankan en vaak de pannen van het dak speelt.

Of we voorbeelden hebben? Natuurlijk, dat is echt heel gemakkelijk zelfs. De allereerste keer dat wij in aanraking met hem kwamen was in Inside Llewyn Davis. Daar speelt hij een rondreizende muzikant die vindt dat hij zo een beetje beter is dan alles en iedereen. Helaas voor hem vinden mensen om hem heen dat niet zo! En wat te denken van zijn rol als Abel Morales in A Most Violent Year. Daarin doet hij er alles aan om niet op het criminele pad te raken, ook al doen zijn concurrenten dit wel. Ook zeer krachtig! De laatste film waarin hij ook weer briljant was, is Ex Machina. Speelde hij daarin? Jazeker, hij was de man die de experimenten uitvoerde. Je weet wel, die kale man met de baard.

Aan wie geven wij het stokje door?

Ook dit vonden wij een moeilijke keuze. Want kiezen we voor een blog dat we al goed kennen, of gaan we voor een wat onbekendere blogger. We gaan toch voor een bekendere blogger (althans voor ons)! De gelukkige die wij kiezen is Kurt van Kurt Blogt. Ook wel leuk vinden wij, want daarmee gaat deze estafette internationaal. Kurt is namelijk een Belg. Kurt, we zijn benieuwd wij jij van de lijst schrapt en wie je gaat toevoegen. Als je Oscar Isaac maar op de lijst laat staan 😉

Share

13 gedachtes over “De tien: Beste acteurs ‘estafette blogathon’

  1. Ik ben uiteraard vereerd dat ik deze spannende estafette-race mag verder zetten. Er staan namelijk heel wat goeie acteurs op de lijst maar er ontbreken er nog heel wat. Ik vind het wel jammer dat Gary Oldman geschrapt is want dat is voor mij één van de meest onderschatte acteurs van zijn generatie. Hij was subliem in ‘Léon’ en tilt in zijn eentje de Harry Potter-franchise naar een hoger niveau. Voor mij één van de beste acteurs van het moment. Jammer dat hij nooit een hoofdrol krijgt. Maar goed, de rest zal je kunnen lezen op mijn blog…

  2. Kan me wel vinden in de toevoeging (ik had ‘m in A Most Violent Year echt niet herkend), maar om nu Gary Oldman er voor die reden uit te halen? Daarmee doe je ‘m toch wat tekort denk ik. Daarnaast denk ik dat hij net zo goed zou zijn in hoofdrollen. Hoop dat een andere blogger ‘m weer zal toevoegen 🙂

  3. Ik ben blij dat Daniel Brühl er nog in staat! Al verwacht ik dat hij vrij snel zal afvallen.

    Ik kan me vinden in jullie keuze om Gary Oldman te schrappen en ik vind Oscar Isaac een fijne toevoeging aan het lijstje.

    1. Wij denken eigenlijk ook dat hij het niet lang vol gaat houden. Maar toch leuk om zo te weten te komen dat jij in ieder geval groot fan bent. Wij zullen zijn naam nu in ieder geval niet meer vergeten 😉

Wil je reageren?