Onze blindspots van 2017!

films 2016

Net als in 2016 zullen we ook in 2017 een Blindpotlijst afwerken. Althans, die proberen we helemaal af te werken. Vorig jaar bleek de lijst namelijk veel en veels te lang. Oeps! Gelukkig hebben we daar van geleerd, dus dit jaar hebben we een veel kortere lijst. In plaats van 32 titels vorig jaar, hebben we dit jaar 24 titels op onze Blindspotlijst. Neemt niet weg dat we de films die we op onze Blindspotlijst van vorig jaar niet zagen, wel nog steeds willen zien.

Deze nieuwe lijst is dus een lijst met allemaal films en documentaires die we in 2016 niet hebben gezien, maar nog wel heel graag willen zien. Benieuwd welke films en documentaires er op staan? Daar komen ze, gerangschikt op maand dat ze in 2016 uitkwamen.

Januari

In januari kwamen veel films uit die we wilden zien. We moesten dus keuzes maken. Daardoor misten we wel Black, Spotlight en The Revenant. Dankzij Video On Demand hebben we die echter al wel gezien dit jaar. Conclusie: we hebben geen films meer uit de maand januari die we graag willen zien. Volgende maand graag!

Februari

De eerste film die we graag willen zien, is er één van Nederlandse hand: Beyond Sleep van Boudewijn Koole. We volgen de jonge Aflred, die in het noorden van Noorwegen op zoek gaat naar meteorieten en erkenning. Dat alles om het werk van zijn inmiddels overleden vader voort te zetten. Een hoofdrol is weggelegd voor Reinout Scholten van Aschat. Inderdaad, de zoon van!

Deadpool komt ook op de lijst. Een komische film over een actieheld die geen actieheld wil zijn, maar met een knipoog gemaakt. Wade (Ryan Reynelds) heelt snel van zijn wonden en besluit daar gebruik van te maken. Als Deadpool gaat hij op zoek naar de man die zijn leven geen goed heeft gedaan!

Er komt geen einde aan deze maand, want Louder Than Bombs willen we ook nog zien. Waarom? Omdat Isabelle Huppert meedoet. Een andere reden hoeven we niet te hebben. Een film die gaat over de dood van een moeder (Huppert) en hoe manlief en twee zoons daarmee omgaan. Een geheim dreigt aan het daglicht te komen. Spannend!

Maart

Daar is maart eindelijk. Room is een film die vorig jaar al op ons verlanglijstje stond. Waarom niet gezien dan? Persoonlijke omstandigheden, laten we het daar op houden. Het verhaal over een moeder en zoon die opgesloten zitten in een klein kamertje. De ontsnapping is nabij.

Tanna is ook een film die we willen zien. Over een jonge en een meisje die hotel de botel op elkaar zijn. Ze leven in een stam op Vanuata, in de Stille Oceaan. Dan is het meisje ineens een ruilmiddel. Ze moet trouwen met een ander, om een opgelopen discussie te sissen. Eén probleem, dat wil ze niet. Samen lopen de jongen en het meisje weg. Een zoektocht start.

April

Jake Gyllenhaal zijn laatste paar films zijn allemaal geweldig. Demolition hebben we gemist, dus die moeten we zien. Als Davis overleefd hij ternauwernood een auto-ongeluk. Het niet werken van een snoepautomaat zorgt vervolgens voor een omslag in zijn leven. Hij komt daardoor namelijk in contact met Karen (Naomi Watts), waardoor hij weer meer geniet van het leven. Klinkt een beetje zoetsappig, maar dat schijnt het niet te zijn.

Thomas Vinterberg vinden wij wel jofel. Kollektivitet van hem staat dus ook op het lijstje. We zitten in het midden van de jaren 70, waar we een getrouwd stel en hun dochter volgen. Zij bevinden zich in een fijne woongemeenschap. Nou ja, fijn! Er zijn strubbelingen. Als dat maar goed gaat!

Hardcore Henry is uniek in zijn soort. De hele film is te zien vanuit het perspectief van Hernry, een cyborg. Hij wil zijn ontvoerde vrouw redden, maar moet dat wel doen voordat zijn accu leeg is. Dat het er wild aan toegaat bewijst de trailer al. Om zijn uniekheid willen we deze film graag zien.

Mei

Men & Chicken is geregisseerd door Anders Thomas Jensen. Die man maakt goed films, met heerlijke zwarte humor. Mads Mikkelsen doet ook mee, zoals zo vaak het geval bij films van Jensen. Win-win dus! Elias en Gabriel blijken geadopteerd, maar komen daar pas achter na het overlijden van hun vader. Samen gaan ze op zoek naar hun echte vader.

Juni

Het bejubelde Elle van Paul Verhoeven hebben wij nog steeds niet gezien. Foei, en dat terwijl Isabelle Huppert de hoofdrol speelt. Zij is het die in deze film, in de rol van Michèlle, wordt verkracht. Wraak zal zoet zijn, de vraag is allen hoe die wraak zal plaatsvinden.

Een Man die Ove Heet: de komedie van het jaar hebben wij ons laten vertellen. Ove is in ieder geval best wel nors. Als een nieuwe vrouw de intrek neemt in zijn appartement, ontstaat een mooie en onverwachte vriendschap. En dat terwijl Over altijd overal tegenaan trapt!

Juli

Animatiefilms kunnen echt prachtig zijn. The Red Turtle schijnt zo een film te zijn. En dan is hij nog van Nederlandse makelaardij ook. De film vertelt het verhaal over een schipbreukeling die van een onbewoond eiland probeert te ontsnappen. Totdat hij een schildpad tegenkomt, die zijn leven verandert.

The Neon Demon: je houdt er van of je houdt er niet van. Althans, dat lezen wij overal. Wij zijn dus benieuwd. Jesse (Elle Fanning) is een mooie meid die veel voor elkaar krijgt. Dat andere mooie vrouwen daar niet tegen kunnen blijkt wel. Zij doen er alles aan om Jesse het leven zuur te maken.

Augustus

Liefde en haat in een film. Mooie ingrediënten als je het ons vraagt. In Out of Love ontmoeten we de Griekse Varya en de Russische Nikolai. Ze raken hopeloos verliefd op elkaar, maar kunnen elkaar ook de hersenen inslaan. Zou de liefde stand houden?

Op nummer 10 van de beste films van 2016 volgens de filmbloggers van filmblogs.nl, staat El Abrazo De La Serpiente. Een verhaal over twee wetenschappers en een sjamaan in de Amazone. Met zijn drieën zijn ze 40 jaar op zoek naar een heilige plant, die geneeskundige krachten heeft.

September

Captain Fantastic is geen superheldenfilm, ook al klinkt hij zo. Viggo Mortensen is Ben, vader van zes kinderen. Hij heeft een wereld gecreëerd  waarin zijn kinderen goed kunnen opgroeien. Totdat er iets gebeurt waardoor het gezin de confrontatie wel moet aangaan met de hectische wereld om hen heen. Dit schijnt een mooie tragedie te zijn en staat daarom op ons lijstje.

Bacalaureat deed het vorig jaar goed op Cannes. En wij houden van Cannes, dus dan kom je al snel op deze lijst als we de film nog niet hebben gezien. Romeo is arts in Roemenië, die wil dat zijn 18 jarige dochter Eliza in het buitenland gaat studeren. Dan gebeurt er iets, waardoor dat alles niet doorgaat. Eliza wordt namelijk verkracht. Wat nu?

Dit jaar hebben we drie documentaires in onze blindspotlijst staan, waarvan Weiner er een is. Het gaat over een politicus die in opspraak kwam door sexting. En ja, hij heet dus Weiner: ‘What’s in the name?’.

Oktober

De tweede documentaire die we nog graag willen zien is Fuocoammare. Die gaat over de vele vluchtelingen die dagelijks de oversteek maken van Afrika naar Italië. Indringend is wat deze film is, hebben wij vernomen. Als we onze tranen maar binnen kunnen houden.

The Wailing sprak ons niet genoeg aan om in de bioscoop te zien. Toch is de film vaak goed gerecenseerd, dus zijn we toch nieuwsgierig. De film gaat over bizarre moorden die in een dorp plaatsvonden. Een rechercheur gaat op onderzoek uit en legt een link tussen een nieuwe dorpsbewoner en zijn eigen dochter.

The Idol was de Palestijnse inzending als beste buitenlandse film voor de Oscars. Hij won niet. De film gaat over een vluchteling die zanger wil worden. Hij wordt Arab Idol door een moeizame reis af te leggen. Gebaseerd op de waarheid.

Three Generations (die in Amerika gewoon About Ray heet) gaat over drie generatie uit één familie. Best logisch. In dit geval allemaal vrouwen. De jongste telg, Ray, wil alleen liever een jongetje zijn. Oma (die zelf lesbisch is) vindt dat lastig en de moeder heeft het er ook niet makkelijk mee. Wat ze wel nodig hebben, is toestemming van de vader van Ray. En die gaan ze zoeken in deze film.

November

Arrival is de beste science fiction film van de afgelopen tien jaar. Althans, dat hebben we gehoord. Amy Adams is taalkundige en aan haar de taak om contact te leggen met de buitenaardse gevaartes die op aarde zijn aangekomen. Ze neemt risico, dat weten we in ieder geval al. Nu nog afwachten of iedereen gelijk heeft.

December

De laatste documentaire die we nog wel willen zien is De Kinderen van Juf Kiet. Juf Kiet is een juffrouw uit Hapert die kinderen van vluchtelingen uit oorlogsgebieden lesgeeft. Juf Kiet leert ze weer wat liefde is, leert ze weer spelen en niet onbelangrijk brengt de kinderen wijze lessen bij.

Daarnaast zijn er nog andere films uit december die we nog moeten zien, maar die hebben een doorlooptijd tot in 2017. We gaan er dus vanuit dat we die nog wel gaan zien.

Dat was hem dan. Onze blindspotlijst voor 2017. Nu hopen dat het dit jaar wel gaat lukken. De tijd zal het leren. Hebben jullie nog een blindspotliijst of films die je heel graag wilt zien dit jaar?

Share

11 gedachtes over “Onze blindspots van 2017!

  1. Ik hoop m’n lijstje (van 12, bescheiden:)) snel te publiceren, maar het zijn drukke tijden. Ik ben erg benieuwd wat jullie vinden van Room, Arrival en the Neon Demon. Dit zijn films die ik hoog heb zitten. Geldt overigens ook voor ‘een Man die Ove Heet’ en Demolition. Over beide films heb ik destijds wel het een en ander geschreven, en door de positieve ervaring zijn ze ook mijn top-10 ingerold. Ik ben wel benieuwd, hebben jullie die uitspraak van ‘beste komedie van het jaar’ (over Ove) van mij? want die uitspraak vind ik wel erg gewaagd, dat zou ik toch echt niet durven zeggen (wel was ik volgens mij de enige die ‘em in z’n top-10 had). Als drama werkte deze film echt beter voor mij. Hardcore Henry tot slot vond ik verschrikkelijk, dus ik ben benieuwd hoe jullie die waarderen.

  2. Een Man die Ove Heet wil ik ook nog graag zien, al ga ik eerst het boek nog lezen 🙂 ook Arrival en De Kinderen van Juf Kiet staan nog op mijn lijstje om te kijken.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.