The Man Who Stole Banksy

recensie The Man Who Stole Banksy

De documentaire The Man Who Stole Banksy gaat over één van de vele beroemde kunstwerken van de mysterieuze kunstenaar Banksy, dat op eBay te koop werd aangeboden. In dit geval een beschilderd stuk beton uit Bethlehem. Maar is dat kunstwerk geen publiek eigendom? Wat wij van The Man Who Stole Banksy vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Op het betreffende kunstwerk van Banksy zien we een soldaat die de papieren van een ezel controleert. Dat viel niet helemaal in goede aard bij de Palestijnen. Zo ook niet bij een taxichaffeur, die besluit het kunstwerk van vier ton (!) uit te zagen en op eBay aan te bieden. Filmmaker Proserpio gaat langs bij bewoners van Bethlehem, advocaten en verschillende mensen uit de kunstwereld. Iedere keer stelt hij dezelfde vraag: Van wie is straatkunst eigenlijk? En is het aanbieden daarvan niet gewoon diefstal?

Ons eindoordeel?

Wie Banksy is weet nog steeds niemand. Er gaan verhalen rond dat het een collectief is onder leiding van Robert Del Naja, ook wel bekend als de zanger van de Britse band Massive Attack. Maar daar krijgen we in The Man Who Stole Banksy ook geen antwoord op. Daar gaat de documentaire ook niet over, want het gaat dus meer over het eigenaarschap van openbare kunst. Interessant dus, op voorhand al.

De discussie die de documentaire losmaakt is heel terecht. Wij zijn van mening dat kunst van iedereen is, helemaal als het aankomt op straatkunst. Die kunst vervolgens toe-eigenen en verkopen moet niet kunnen. Aan de andere kant, hoe conserveer je die kunst dan? Niet, kan een antwoord zijn. Of dus gewoon uithakken en verkopen, waar mensen vervolgens geld voor betalen om het kunstwerk te kunnen gaan zien. Die laatste optie kost geld en is dus niet voor iedereen weggelegd, terwijl dat wel het doel is van de straatartiesten. Slechte zaak! Al kunnen we ons ook voorstellen dat niet iedereen graffiti op zijn of haar gebouw wilt.

De documentairemaker laat – heel goed – voor- en tegenstanders aan het woord. Zo kun je je eigen mening vormen. Mensen ook die dicht op het vuur zitten. Sowieso zien we veel passie en emotie. Iedereen heeft er wel een mening over. Dat maakt deze documentaire ook zo goed. Over een langere tijd geschoten ook, waardoor je als kijker weet dat er gedegen onderzoek is gedaan.

The Man Who Stole Bansky laat voor- en tegenstanders aan het woord, zodat jij zelf je mening kunt vormen. Vind jij na het zien van de documentaire dat het diefstal is, om straatkunst te verkopen?

Regie: Marco Proserpio
Cast: Iggy Pop (voice-over)
Speelduur: 93 minuten

Share

Een gedachte over “The Man Who Stole Banksy

  1. Alhoewel ik het idee van de artiest begrijp, bekijk ik het heel simpel vanuit de juridische kant. Als iets op jouw eigendom is geplaatst, dan is het door natrekking van jou en kun je er dus mee doen wat je wil. En als het een Banksy is betekent het er mogelijk heel veel geld aan verdienen, alhoewel dat best een uitdaging kan zijn.

Wil je reageren?