Sofia

recensie Sofia

De dramafilm Sofia gaat over een 20-jarig meisje, van wie haar vliezen breken tijdens een familiediner. Alleen weet niemand dat ze zwanger is, ook zijzelf wist dat niet. En zonder dat de vader dat kind erkent, is dat ook nog eens strafbaar. Wat wij van Sofia vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Sofia is twintig jaar, woont nog bij haar ouders en is zwanger. Alleen dat laatste weet ze niet. Tijdens een familiediner breken haar vliezen. Haar nicht Lena brengt haar naar het ziekenhuis, onder het mom van buikklachten. Buitenechtelijk een kind krijgen is namelijk verboden in Marokko. Eenmaal in het ziekenhuis moeten ze nog een hobbel nemen. De vader moet namelijk het ongeboren kind erkennen, anders is er sprake van een misdrijf. Sofia wijst Omar aan als de vader, maar die weet zelf van niets.

Ons eindoordeel?

Een keuze maken die niet de juiste is, is de enige juiste keuze in Sofia, door Sofia. Vooral als je in een land woont waar ze een buitenechtelijke kind zien als een misdaad. Hoe dat dan op te lossen? Dat is waar deze film over gaat. Hoe kun je ervoor zorgen dat je zelf niet in de cel verdwijnt, ook al gaat dit ten koste van een ander. Noem het zelfbelang, noem het egoïsme, maar het is zeker overleven.

Een duidelijke boodschap geeft Sofia af. Want wat als je er niets aan kon doen dat je zwanger was? Dat je überhaupt niet wist dat je zwanger was, doordat je het verdrukt hebt. Alleen jammer dat de film hier saai mee omgaat. Je verwacht passie, woede en ongeloof. Niets van dat alles. Het enige dat gebeurt is het zoeken naar een vreedzame oplossing om een celstraf, maar nog veel belangrijker, gezichtsverlies te voorkomen. Dat is uiteraard de cultuur daar, maar voor ons werkte deze passieloze zoektocht naar een oplossing simpelweg niet. Ook het machtsmisbruik bracht niet die extra spanning. Neemt niet weg dat Maha Alemi haar rol van Sofia goed wegzet. Want dat doet ze.

De film Sofia geeft een duidelijke boodschap mee, maar komt ook wat saai en langdradig over. En dat terwijl de film maar 80 minuten duurt. En dan heeft de film ook nog de prijs voor beste scenario in Cannes gewonnen. Voor ons onbegrijpelijk.

Regie: Meryem Benm’Barek-Aloïsi
Cast: Maha Alemi | Lubna Azabal | Sarah Perles | Faouzi Bensaïdi | Hamza Khafif
Speelduur: 80 minuten

Share

Wil je reageren?