Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof

recensie Sigrid Kaag van Beiroet tot Binnenhof

De documentaire Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof gaat over onze minister van Buitenlandse Handel. Een warm thuiskomst werd het niet voor haar, daar waar ze dat misschien wel gedacht had. Wat wij van Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Om de eerste vrouwelijke premier van Nederland te worden zal Sigrid Kaag, die inmiddels is verkozen als nieuwe lijsttrekker van D66, eerst de verkiezingen van 2021 moeten winnen. Hoe zij in Den Haag terechtkwam nadat ze 25 jaar niet in Nederland heeft gewoond, zien we in deze documentaire. We volgen Kaag eerst als topdiplomaat van de VN en daarna als minister van Buitenlandse Handel. Maar ook thuis, met man en kinderen. Wat een warm thuiskomst moest worden, werd er een met compromissen. Daarnaast is de ‘kritiek’ op haar via de sociale media kanalen niet mals.

Ons eindoordeel?

Politieke documentaires die via de NPO tot jou komen, liggen gevoelig in Nederland. Dat was al het geval bij de in 2017 teruggetrokken documentaire over Jesse Klaver, maar is ook bij Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof. Of dat terecht is? Wij denken van niet. Iedere journalist behoort namelijk objectief te zijn en kritische vragen te stellen. Het is vervolgens aan de kijker om een oordeel te vellen. Wat dat betreft vinden wij het statement van de VPRO behorende bij deze documentaire begrijpelijk, maar ergens dus ook overbodig. Jezelf verdedigen voor het werk zou niet moeten, maar dus wel noodzakelijk.

Deze documentaire bekent in ieder geval geen kleur en voelt als een oprecht portret. En hoewel Tan misschien kritischer had kunnen zijn, begrijpen we haar inslag ook. Het gaat weliswaar over Kaag, maar standpunten van Kaag en de D66 blijven ook haar standpunten. Het is met name regisseuse Tan die vragen stelt over haar doen en laten en de gemaakte keuzes, niet over de politieke standpunten. Dat geeft een interessante inkijk, helemaal als je zelf ook werk gerelateerd bij gemeentelijke politiek betrokken bent. Herkenbaar dus, het politieke spelletje, want je kunt wel iets willen, maar je bent niet alleen. Je hebt ook een partijachterban en daarnaast is er ook nog een kabinet dat je mee moet zien te krijgen. Wat dat betreft is het net een relatie waarin je moet geven en nemen. En dat laat laatste laat deze documentaire ook zien.

Dat je een dikke huid moet hebben dat wisten we al. Alleen maar respect voor politici die die strijd dan ook aangaan voor het in hun ogen beste voor hun dorp, stad, provincie of land. Of je het nu met de standpunten van die persoon eens bent of niet. In het geval van Kaag moest zij in haar voormalige werk als VN-ambassadeur vrezen voor het leven, maar zoals ze zelf zegt; Als je een doelwit bent kun je dat niet voorkomen, hoeveel beveiligers je ook hebt. Heel erg als je jezelf daarbij neerlegt, om nog maar te zwijgen over de vele bedreigingen zoals bijvoorbeeld via het toch wel anonieme Twitter. We zijn gek geworden!

Opvallend vonden wij haar ‘politieke onhandigheid‘. Alsof anderen haar toch niet begrijpen, waardoor ze soms bijna neerbuigend reageert of niet meer reageert. Persoonlijke frustraties druipen er soms vanaf, die gezien haar ambities om de wereld een beetje beter te maken ook logisch zijn. En hoewel ze meerdere malen uitspreekt niet verder te willen kijken dan haar ambtsperiode, doet ze dat wel. Dat blijkt ook wel, gezien ze als lijsttrekker van de D66 bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen gaat optreden. Daar was Tan overigens ook kritisch over, want eerder vertelde Kaag ons wat anders. We zijn het trouwens ook wel eens met Kaag als het gaat om politieke verandering. Die is onmogelijk zonder vrouwen.

Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof geeft ons een kijkje in de wereld van de persoon Kaag. Een interessant en oprecht portret, waaruit blijkt hoe je jezelf in het politieke landschap moet bewegen om te krijgen wat je wilt. En nee, je krijgt niet alles wat je wilt. Of Kaag dus premier van Nederland gaat worden moet nog blijken, maar gezien de peilingen lijkt ons dat onrealistisch. De tijd zal het leren.

Regie: Shuchen Tan
Cast: Sigrid Kaag
Speelduur: 78 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.