Plastic Planet

recensie Plastic Planet

De documentaire Plastic Planet gaat over het wondermiddel plastic. Althans, dat dachten ze vroeger. Vandaag de dag zorgt plastic voor meer problemen dan vroeger werd gedacht. Wat wij van Plastic Planet vinden, lees je in onze uitgebreide C-recensie.

Het verhaal

Boote zijn opa was vroeger gefascineerd door plastic. Plastic was namelijk zo een beetje de oplossing voor alles. En daarnaast kon het 500 jaar meegaan. Vandaag de dag is dat alleen wel anders. Plastic veroorzaakt veel problemen en echte wetgeving om het overschot aan plastic terug te dringen is er niet. Daarnaast zit het vol met giftige stoffen. Boote bezoekt verschillende producenten, maar ook locaties waar plastic tot problemen leidt.

Ons eindoordeel?

Toen de mannelijke Protagonist onlangs verhuisde – en pas toen bewust plastic ging scheiden, schrok hij. Want de hoeveelheid plastic dat de container ingaat is schrikbarend. Van de zotte eigenlijk. Hebben we überhaupt zoveel plastic nodig? Plastic Planet heeft er eigenlijk alleen maar meer voor gezorgd dat de argwaan tegen plastic is gegroeid. Bewustwording was er dus al, maar dit zorgt er toch wel voor dat hij twee keer nadenkt als hij iets koopt.

Bedenkt het maar eens waar allemaal plastic inzit. Waar lees je dit bericht bijvoorbeeld op? Je telefoon? daar zit plastic in. Of op je tablet? Daar zit plastic in. Of toch gewoon op je desktop? Ook met plastic. En dat is dan misschien nog niet eens het ergste. De dingen die je eet bijvoorbeeld, zijn waarschijnlijk ‘vergiftigd’ met plastic. Dat staat niet op de ingrediëntenlijst, maar het is bewezen dat als je eten in plastic verpakt, dat er stoffen in het eten of drinken komen. Die schade? Onvruchtbaarheid, kanker en ga zo maar door. En nu dan, horen wij jullie denken. Wat kunnen we dan nog wel eten en drinken?

Dat vinden wij dus ook een lastige vraag. Want natuurlijk laten wij dat soort producten niet allemaal staan, maar schrikbarend is het wel te noemen dat producenten van plastic blijkbaar niet inzichtelijk hoeven te maken hoe hun product tot stand komt en wat er in het plastic verwerkt is. Plastic is handig, dat kan niemand ontkennen, maar zodra het vervuilend is zouden we toch allemaal achter onze oren moeten krabben.

Uiteraard is er ook wel wat op te merken op de documentaire, want eenzijdig en een beetje drammerig is hij wel. Hij is met name bedoeld om de plasticindustrie zwart te maken. Daarnaast komen alleen feiten op tafel die tegen plastic zijn. Logisch ook wel, want het is tenslotte een documentaire die ons bewust moet laten worden van hoe schadelijk plastic eigenlijk is. Maar iets meer voorbeelden wat dan beter is, zou ook fijn zijn geweest. Meer in papier verpakken? Meer biologisch (komt heel even voorbij) verpakken en/of produceren? Wij willen antwoorden, niet alleen maar zwartmakerij.

Als Platic Planet ons iets leert, is het wel om anders naar plastic te kijken. Bewuster. Dat zou iedereen misschien wel moeten doen, zodat het plastic op deze aardbol gaat afnemen, in plaats van toenemen. Want de hoeveelheid plastic die nu op onze aardbol aanwezig is, doet er 500 jaar over om op te lossen. 500 jaar! Van de zotte toch! Vooral als ons prachtige natuur en uiteindelijk ook mens en dier daar de dupe van zijn.

Regie: Werner Boote 
Cast: Werner Boote | John Taylor | Peter Lieberzeit 
Speelduur: 95 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.