Centraal

recensie Centraal serie

Centraal is een zesdelige Nederlandse dramaserie waarin het station van Rotterdam een belangrijke rol speelt en zelfs verbindt. Wat wij van Centraal vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Rotterdam Centraal is niet alleen een plek waar je komt om te reizen, maar ook om te verblijven. Het station is ook een plek waar iedereen komt en begint of start. Hetero of homo, donker of blank en jong of oud: iedereen pakt de trein, zwaait iemand uit of haalt iemand op. En met al die vele mensen is iemand ontmoeten ook niet zo moeilijk.

Ons eindoordeel?

Zes afzonderlijke aflevering van 45 minuten, waarbij iedere aflevering zijn eigen charme heeft. De verbindende factor, in dit geval het station, is daarbij goed verwerkt. Iedere aflevering kent namelijk ook een andere regisseur of regisseuse. Talent is onmiskenbaar aanwezig. Onderstaand onze bespreking per aflevering, die overigens los van elkaar te zien zijn. Want hoewel een serie, kun je het eerder als zes losstaande korte films zien.

Wat Je Vindt Mag Je Houden

In de eerste aflevering, Wat Je Vindt Mag Je Houden, komen twee totaal verschillende werelden bij elkaar. The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert lijkt hier samen te komen met een totale andere wereld, namelijk die van het geloof. Lijkt onmogelijk, lukt toch. Een luchtige aflevering die wel duidelijk is in de boodschap: je bent wie je bent en respecteer elkaar, ondanks de verschillen.

Afua

De tweede aflevering, Afua, is wat anders ingestoken. Meer urban en gezien vanuit het perspectief van een twaalfjarige. Slechts een dag maken we mee, maar coming of age is hier wel op zijn plaats. Bij deze aflevering kregen we een The Florida Project gevoel. Een kind dat het, door een (op het oog) onverantwoordelijke moeder, zelf maar moet zien te rooien. Ontdekkingen worden dan logischerwijs gedaan, en dat kan perfect in een bruisende stad als Rotterdam.

Teef

Teef is de derde aflevering. Die naam is dubbelzinnig. Enerzijds te herleiden naar de honden, maar anderzijds naar Noah zelf. Rauw, supergoed geacteerd en onze favoriete aflevering, mede ook door het mysterieuze dat om deze aflevering heen hangt. De aanhouder wint in ieder geval, waarbij rust en geduld de sleutelwoorden zijn.

Khata

Khata is een gewaagde aflevering om meerdere redenen. Ten eerste gezien de gedwongen prostitutie, ten tweede omdat het een jonge jongen betreft en ten derde omdat het een Marokkaan betreft. Akram Tanna, die de rol speelt, heeft dus ook wel lef en is goed, heel goed. En social media speelt ook al zo een belangrijke rol.

Beenlampman

Wat een heerlijk absurdistische en treffende aflevering. Leraar Jos verliest eerst zijn baan, dan zijn onderbeen en iedereen om hem heen vindt het allemaal maar normaal. Hij moet zich niet zo aanstellen. Laat hem dat lekker zelf bepalen in plaats van het af te zwakken. Hij wil zijn onderbeen in ieder geval terug, want dat is tenslotte van hem. Een oud leerling van hem gaat helpen. En je raadt nooit hoe deze aflevering eindigt. Lachen zul je in ieder geval wel doen.

Karman

Vaagheid alom in deze zesde en laatste aflevering, waar we eerlijk gezegd niet zoveel van snapten. Drie drugsdealers bezorgen drugs, of zoiets, voor mensen die door willen blijven werken. Dystopisch, want het speelt zich af in het Rotterdam van de toekomst. Dromen en realiteit gaan door elkaar lopen, waarbij ze alle drie ook nog zijn eigen hachje moet zien te redden.

Centraal is vanaf vrijdag 1 november zes weken lang te zien op NPO 3, rond de klok van 21.30 uur.

Share