Begeerd en Verguisd

recensie Begeerd en Verguisd

Het boek Begeerd en Verguisd – Het Leven van Sylvia Kristel gaat over de grootste internationale filmster die Nederland ooit heeft gehad. En wat een leven heeft Sylvia geleid! Wat wij van Begeerd en Verguisd vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Sylvia speelde in meer dan 50 internationale films. Haar rol in Emmannuelle (1974) kent heel de wereld, want dat was zo een beetje de eerste film die erotiek benaderbaar maakte. Niemand schaamde zich om uit te spreken die film gezien te hebben. Had je die film niet gezien, dan hoorde je er eigenlijk niet bij. Haar geschiedenis komt aan bod, waaronder haar familie, haar vele mannen en haar liefde voor de drank. Zo een beetje alles komen we eigenlijk te weten over haar.

Ons eindoordeel?

Van ons mogen ze het boek Begeerd en Verguisd wel verfilmen. Zou ergens ook wel terecht zijn, want onze grootste Nederlandse filmster ooit, Sylvia Kristel dus, werd ondergewaardeerd. Wij kennen haar werk niet goed genoeg, maar als je het boek leest, blijkt wel dat heel de wereld aan haar lippen hing. Geen andere Nederlandse actrice heeft dat haar ooit na kunnen doen. Daarnaast komt ze op ons over als een ontzettend interessant (en labiel) persoon. Voor ons is dit boek, dat leest als een roman, dus interessant genoeg voor een verfilming!

We beginnen even bij het pakkende voorwoord. Daar weet je meteen dat het een interessant boek gaat zijn. Was het voorwoord niet pakkend, dan was je ook gaan twijfelen of je de andere 336 pagina’s nog wel wilde lezen. Ja dus, zeker wel. Een boek dat ook vlot leest. Leesbare en niet al te lange zinnen. Dat draagt bij aan het leesgenot. Wij zitten in ieder geval niet te wachten op zinnen van tien regels. Daarnaast kom je ook meer te weten over Silvia buiten de filmwereld om. Een onzeker persoon, die eigenlijk altijd bevestiging zoekt. Dit doet ze met name bij mannen en de fles. En waar die drang vandaan komt, is ook te begrijpen, gezien haar verleden. En wist je dat ze ook kunstenares was en fan was van Frida Kahlo? Nou wij ook!

Overigens lazen we nog nooit een boek met zoveel voetnoten. Dat bewijst maar dat er goed en meer dan gedegen onderzoek is gedaan, en dat er niet zomaar iets is opgeschreven. Alle lof voor schrijfster Suzanne Rethams dus, die zelf ook al aangeeft dat haar familie hierdoor de klos was!

Begeerd en Verguisd geeft een goed inzicht in het echte leven van Sylvia Kristel: Nederlands grootste filmster ooit. Nee, dat zegt niets over haar acteerkwaliteiten, maar wel iets over hoe groot ze was. Een groot filmster ben je niet alleen door goed te acteren. Dat heeft ook te maken met je verschijning en voorkomen. En die ingrediënten bezat Sylvia allemaal! Een fijn boek om snel doorheen te lezen.

Schrijver: Suzanne Rethams
Aantal pagina’s: 336

Share

3 gedachtes over “Begeerd en Verguisd

  1. Hoi, Sylvia Kristel mag dan de bekendste Nederlandse actrice ooit zijn geweest en daarnaast was zij een mooie vrouw om te zien, maar acteren kon ze voor geen meter. Het is al een hele tijd geleden dat ik haar in de “Emmannuelle-films” heb gezien, maar ook in dit specifieke genre maakte ze op mijn niet veel indruk. Vergelijk het zeer matige “Lady Chatterley’s Lover” met in de hoofdrol Sylvia Kristel met het prachtige “Lady Chatterley” van de Franse Pascale Ferran. Moet ik meer zeggen? Groetjes, Erik

    1. Hoi Eric, een grote filmster zijn heeft ook niets te maken met wel of niet goed kunnen acteren (vind ik). Er zijn genoeg hedendaagse filmsterren die ik ook niet goed vind acteren. Het gaat om uitstraling, om de geliefdheid bij het filmpubliek en om geluk. Maar zo zie ik dat uiteraard. Ik heb haar overigens bar weinig zien acteren, dus kan niet bepalen of ze wel of niet kan acteren. Het boek vond ik goed, omdat dit daar ook in naar voren kwam: voor- en tegenstanders.

  2. Hoi, dan verschillen wij toch van mening. Ik vind dat filmsterren in de eerste plaats bekend dienen te zijn door hun acteerprestaties en niet door hun uiterlijk of hun uitspraken. Zo vind ik Grace Kelly, Ingrid Bergman, Claudia Cardinale, Sophia Loren en Brigitte Bardot behalve dat het hele knappe vrouwen waren ook goede actrices. Van Marilyn Monroe weet ik dat niet, wel dat ze een fenomeen was. Andere actrices die ik erg goed vind zijn bijvoorbeeld Liv Ullmann (de beste vrouwelijke hoofdrol die ik ooit gezien heb is die van Liv Ullman in “Scenes uit een huwelijk” van Ingmar Bergman, Emily Watson (Breaking the Waves) en onze eigen Carice van Houten. Alle drie zijn ze minder bekend dan de eerder genoemde actrices, maar wel geweldige actrices, hoewel ze dan in de echte wereld wat minder opvallend zijn. Groetjes, Erik

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.