Mijn eigen thuisbioscoop met de BenQ W2700i

* in ruil voor deze eerlijke recensie mocht ik de BenQ W2700i houden

BenQ W2700i
Bron: www.benq.eu

Eindelijk heb ik een thuisbioscoop kunnen creëren, met dank aan BenQ. De beamer, de BenQ W2700i, is daar voor mij ideaal voor. Een heuse 4K HDR premium thuisbioscoopprojector met Android TV-technologie. Hoppa! Klinkt tof en is het ook. Geen televisiescherm meer, maar een kwalitatief zeer goede beamer die ook nog gemakkelijk is in het gebruik. Én je kunt er ook apps op zetten via de Google Play Store. TV en vooral film kijken was nog nooit zo leuk voor mij, vooral als je de deur niet uit mag door corona.

Het gebruik

Het is altijd fijn als je niet teveel moeite hoeft te doen om iets te installeren. Bij de BenQ W2700i is dat zo. De doos waarin de beamer zit is indrukwekkend groot, maar dat is dan ook meer omdat de verpakking grotendeels uit beschermingsmateriaal bestaat. Niet heel raar ook, aangezien deze beamer een flinke investering is. Maar wel een investering die zich driedubbel terugbetaalt. Mijn vrouw en kind zien mij haast niet meer, dus dat zegt genoeg!

Zodra je de beamer aanzet, spreekt het voor zich. Je doorloopt geheel automatisch digitaal alle stappen om een goede kijkervaring te garanderen. Lukt het even niet dan gebruik je gewoon de meegeleverde Quick Start Guide. Mij lukte het in ieder geval redelijk snel en ik ben echt een digibeet. Dat zegt dus genoeg.

Wel een opmerking: ik maakte de fout door bij de installatie te snel voor een verkeerde instelling te kiezen. Ik koos er in mijn enthousiasme per ongeluk voor – en daar kwam ik pas na 10 minuten achter – dat ik als locatie van de beamer had gekozen voor een plek achter het denkbeeldige scherm – ik heb hem op een muur gericht, maar daar later meer over. Ik snapte er even niets van, want alles was op zijn kop en gespiegeld. Niet heel raar dus, want ik had de beamer gewoon voor het denkbeeldige scherm staan. Gelukkig kon ik dat snel herstellen en verliep de installatie zeer snel. Ik was binnen de 20 minuten klaar en dat is inclusief de tien minuten van de fout die ik maakt.

Overigens kun je de beamer zelf ook instellen als het gaat om de scherpte diepte. Dat is wel handig voor het geval je de beamer wilt verplaatsen.

Twee afstandsbediening

Ook handig, je beschikt over twee afstandsbedieningen. Lijkt overbodig, maar is het niet. Een is er namelijk bedoeld voor het bedienen van de beamer en bijbehorende apps en met de andere kun je heel snel je instellingen, zoals kleuren, beeldverhouding, geluid, licht en contrast wijzigen. Dat is vooral erg fijn omdat je tijdens een film niet eerst helemaal naar een menu wilt om dat in te stellen. Dat kun je dus heel snel via de die daarvoor bedoelde afstandsbediening. Vooral de knop met HDR is erg fijn, want die zorgen er voor dat de kleuren net zo rijk – 95% van de DCI-P3 kleurruimte – zijn als een film die je ziet in de bioscoop, én dus zoals de regisseurs bedoeld hebben.

Gewoon thuis op zolder

De beamer is dus gemakkelijk te installeren. Je zet hem op een plek waar jij hem wilt hebben, zet hem aan en bijna alles gaat vanzelf. Of dat nu in de woonkamer is, of op zolder, waar ik mijn eigen werk-/ filmkamer heb. Ik plaatste hem op de zolder, waar een een hele hoge schuine witte schuin muur aanwezig is, met daarvoor een bed. Klinkt onmogelijk, om het op een schuine muur te projecteren, maar dat is het dus niet. Dat is omdat je het scherm op alle mogelijke manieren kunt instellen, waardoor het perspectief altijd klopt vanaf het punt waar vandaan je ook kijkt. Overigens had ik hem ook beneden in de woonkamer getest en daar ging het dus nog gemakkelijker.

Aansluitingen op de beamer

Eerder had ik het al over apps die je op de beamer kunt zetten, zolang je maar een wifi verbinding hebt. Ik heb er bijvoorbeeld Amazon Prime op staan, maar ook apps zoals Mubi en de Ziggo Go App kunnen erop. Met die laatste kun je dus gewoon TV kijken, wat ook handig is. En, niet geheel onbelangrijk voor mij, ik kan via Vimeo al mijn toegestuurde screeners bekijken.

Nu de HDMI ingangen dan. Ik gebruik er twee. Want als ik Netflix (daar is geen app van) wil kijken, doe ik dat via de Google Chrome Cast. Die sluit je heel simpel aan op een van de twee HDMI ingangen. De andere gebruik ik voor mijn laptop – een telefoon of tablet is ook aan te sluiten -, waardoor ik ook films kan kijken via diensten die niet de casten zijn. Voor mij zijn dat bijvoorbeeld de films via IFFR Unleashed en films van het festival zelf, die ik als perskaarthouder kan bekijken via de mediabibliotheek van het filmfestival.

Uiteraard kun je nog veel meer aansluiten. Zo kun je er een apart projectiescherm op aansluiten (wat dus niet nodig is als je al een witte muur hebt), een USB-stick waar je informatie vanaf kunt halen en audioapparatuur. Dat laatste is niet perse nodig, want er zit goed geluid in de beamer, maar boxen en een subwoofer geven toch nog dat extra bioscoopgevoel.

Mijn kijkervaring

Om eerlijk te zijn was ik een beetje huiverig. Een beamer kan toch nooit een bioscoopervaring geven, dacht ik. Dat kan dus wel! Het scherm wat ik uiteindelijk geprojecteerd heb is bijna 2 bij 3 meter (aspectratio 16:9). En een geluidssysteem is besteld om die filmbeleving nog beter te maken. Het is nu serieus alsof ik in een een kleine thuisbioscoop zijn, waar je echt kunt verdrinken in een film. Ik heb in ieder geval een aanzienlijk betere filmbeleving door de beamer.

Inmiddels heb ik er al meerdere films op gezien. Zo zag ik oorlogsfilm Dear Comrades! (25-2 en op IFFR), Sweat (15 april in de bioscoop en op IFFR) de dramafilm Words On Bathroom Walls (11-2), en de documentaires 100UP en The Reason I Jump (1-4) al op de beamer. Allemaal films die nog in de bioscoop moeten verschijnen, maar door mijn thuisbioscoop heb ik wel al die bioscoopervaring gehad (met dank aan toegestuurde screeners door distribiteurs). Die recensies van de hiervoor genoemde films volgen overigens ook nog!

En met het online eerste deel van het filmfestival IFFR voor de deur komt de BenQ W2700i helemaal als geroepen. Ik vraag mij zelfs af waarom ik niet gewoon eerder een beamer heb gekocht, want dat maakt verplicht thuiskijken en een avondklok ineens een stuk aangenamer.

De technische specificaties van de BenQ W2700i

Als laatste de specificaties, want die zijn niet geheel onbelangrijk. Filmfans willen namelijk het beste. Onderstaand alle specificaties van de BenQ W2700i:

ProjectietechniekDLP
Resolutie3840×2160 (4K UHD)
Lichtopbrengst2000 Lumen
Kleurenweergave30 Bits (1.07 miljard kleuren)
Keurengamma95% DCI-P3
LensF = 1.9~2.47, f = 12 – 15.6 mm
Projection System DLP
Kleurenwiel-segment6-Segment (RGBRGB)
Aspect ratio16:9 (er zijn er 6 beschikbaar)
Worp (afstand tussen lens en projectie)1.13 – 1.47 (254 cm)
Afbeeldingsgrootte101,6 cm~508 cm/76,2 cm~762 cm
Zoom ratio1.3x
Lens verschuivingVerticaal 100%~ 110%
SluitsteenManueel / Automatisch verticaal +/- 30 graden
Ingebouwde speaker5W x 2 (Kamer)
Hoorbaar geluid (normaal / economische mode)30/28dBA
Dimensies (breedte / hoogte / diepte)380 x 127 x 263 mm
Gewicht 4,2 kg
Resolutie ondersteuningVGA (640 x 480) tot 4K UHD (3840 x 2160)
Horizontale frequentie15K-135KHz
Verticale scansnelheid23-120Hz
HDTV comptabiliteit720p 50/60Hz, 1080i 50/60Hz, 1080p 24/25/30/50/60Hz, 2160p  23/24/25/30/60Hz
InterfaceHDMI-1 (HDMI 2.0 & HDCP 2.2) 
HDMI-2 (HDMI 2.0 & HDCP 2.2) 
USB Type A (5V/2.5A power), USB Type A (Media Reader, FW download) en USB Type mini B (FW download/ Service) 
Audio Out (mini jack) 
Audio Out (S/PDIF) 
RS232 In (D-sub 9pin, male) 
DC 12V Trigger (3.5mm Jack) 
Kensington anti-theft lock slot 
IR Receiver (Front + Top)

Technische specificaties Android TV dongle

En niet te vergeten de specificaties van de dongle, waardoor je met een wifi verbinding apps op de beamer kunt zetten:

SoC Amlogic S905Y2, Quad A53
GPU Mali-G31 MP2
DDR RAM 2G
ROM EMMC 16G
Wifi Module• 2.4G/5G 802.11 a/b/g/n/ac 
• Bluetooth 4.2
HDMI out (2.0 B) X1
Micro USB X1
Dolby Audio Dolby DTS
Opererende temparatuur0 C ~40 C
Worp ratio 1.13 – 1.47 (254 mm)
Share

2 gedachtes over “Mijn eigen thuisbioscoop met de BenQ W2700i

  1. Mooi dat je nu ook thuis lekker naar de bioscoop kan 🙂 Het is toch echt wel de beste manier om thuis van films te genieten. Misschien nog waard om ook nog te investeren in een projectiescherm?

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.