Is Roma beter in de bioscoop dan op TV?

is Roma beter in de bioscoop dan thuis

Het komt niet heel vaak voor dat wij een film twee keer zo snel achter elkaar kijken. Roma is wel zo een film. Waarom? Nou, omdat hij op Netflix beschikbaar was vanaf 14 december en pas in de bioscoop te zien was vanaf 3 januari. Wij wilden hem al perse zien, gezien de hype. Een film die je in de bioscoop moet kijken, volgens velen (bijvoorbeeld de Volkskrant). Nou, dat hebben we dus gedaan. En is Roma beter in de bioscoop dan op TV, thuis voor de buis?

Recensie

De recensie hadden we dus al geschreven. Die kun je hier voor de volledigheid teruglezen. Een perfecte film voor ons. Een meesterwerk zelfs. Dan kan het toch niet beter zijn in de bioscoop zou je denken. Het verhaal staat tenslotte. Toch kun je wel degelijk onderscheid maken tussen thuis en de bioscoop. Dat heeft natuurlijk met het beeld en het geluid te maken. Tenzij je thuis een soort van bioscoop met geluidssysteem hebt, dan is dat onderscheid er niet of nauwelijks.

Op 14 december keken we de films eerst thuis. Vervolgens, in het nieuwe jaar, keken we Roma in de bioscoop. Om precies te zijn in Kino Rotterdam.

Beeld

Dit heeft meerwaarde, maar minder dan gedacht. Het zwart is pikzwart, het wit is ivoorwit. Daarnaast vallen kleinere details ook beter op. Wat wil je met een bioscoopscherm dat ongeveer tien keer zo groot is als de TV thuis. Dan vallen de kleinste details ook wel op. Welke details dan?

Het prachtige achterliggende landschap als ze op vakantie zijn, de vechtstok van vriendje Fermin, de op de voorgrond liefde bedrijvende zwanen en belletje lellende kinderen. Allemaal extra details die nog een beetje meer jus aan de film geven.

Daarnaast valt het natuurlijk licht ook beter op. De scène op het strand is daar een voorbeeld van, maar ook het bezoek aan de bioscoop. Dat is tegen de avond, waardoor het al donkerder wordt. Dat zie je gewoon beter op een groot scherm.

Geluid

Als het om geluid gaat heeft de bioscoop een absolute meerwaarde. We hebben er extra op gelet natuurlijk, maar het leek wel of Roma hier extra aandacht heeft besteed. Enkele voorbeelden.

Als het gezin op de bank zit en TV kijkt, dan kijk je als kijker ook naar die TV, met het gezin in je rug. Voor je hoor je de TV en achter je hoor je het gezin praten. Ook in een restaurantje waar Cleo met een vriendin gaat eten. Ze zitten aan de bar en links van hen praten ze. Dat hoor je in de bioscoop dus ook. Ook de miniemste geluidjes vallen extra op. Waterdruppels, overvliegende vliegtuigen, een deurbel en knetterend vuur: het is allemaal verfijnder.

Thuis hoorden wij dat alles niet. We hebben ook geen geluidssysteem, maar we vragen ons af of je dat wel zou horen als je die wel één had.

Dus, is Roma beter in de bioscoop dan op TV?

Ja, dat is zo. En toch hadden we Roma eerder al als meesterwerk bestempeld. Dan zou het nu dus een soort van supermeesterwerk zijn. Ook dat is waar. Nogmaals, het verhaal staat, maar beeld en geluid geven in de bioscoop echt nog wel iets extra’s. Al die recensenten hebben dus niet gelogen. Neemt nog steeds niet weg dat de film thuis ook een genot is om te zien.

Share

8 gedachtes over “Is Roma beter in de bioscoop dan op TV?

  1. Dan ben ik eerlijk gezegd blij dat ik de film thuis bekeken heb… Versta mij niet verkeerd: ik vind het ook een klein meesterwerk, mooi gefilmd en met een pakkende vertolking van Yalitza Aparicio.
    Maar… ik werd gek van de geluidstrack. Overal was er rumoer, gewemel, geluid op de achtergrond (rinkelende telefoons in het ziekenhuis, 2x een fanfare op straat wanneer het gezin buiten komen en ga zo maar door). Er was geen enkel auditief rustpunt in de film en ik was blij dat ik de film af en toe kon stilzetten om even op adem te komen – en dat kan in de cinema niet.
    Het zal waarschijnlijk aan mij liggen, want ik heb daar nog nergens iemand iets over zien zeggen, maar het viel mij enorm op en het irriteerde me ook.

    1. Dat ervaart iedereen ook anders natuurlijk. Ik vond het echt wat toevoegen aan de film. Thuis viel mij dat niet zo op, maar nu dus wel. Dan moet je hem zeker niet in de bios kijken 😉

  2. Ik sluit me in zekere zin wel aan bij de mening van Nostra. Ik denk dat iedere film per definitie beter zal zijn / tot zijn recht zal komen in de bioscoop. Zelfs films waarbij minder aandacht is besteed aan de details. Dat komt simpelweg omdat je dan helemaal in de beleving zit en dat er weinig zaken zullen zijn die je af kunnen leiden. Want zeg nu eerlijk; hoe vaak zet je een film wel niet op pauze of kijk je tijdens de film snel even op je mobiel? Daarom ben ik ook blij met mijn Pathe pas en heb ik ook de mogelijkheid om films op het grote doek te zien waar ik bij voorbaat niet snel heen zou gaan (gisteren bijvoorbeeld nog naar het sterke Ben is Back)

    1. Ik leg mijn telefoon thuis altijd een plek waar ik niet bijkan. Dat scheelt 😉 En op pauze zetten doe ik eigenlijk ook niet. Thuis film kijken doe ik ook het liefste alleen, waardoor kans op afleiding nihil is. Tuurlijk gebeurt dat wel eens, maar ik wil een film zo optimaal mogelijk beleven.

Wil je reageren?