Hoe divers is het IFFR eigenlijk?

IFFR films per werelddeel

Het kan je haast niet ontgaan zijn, maar het IFFR is inmiddels begonnen. In totaal 512 films, waaronder 144 wereldpremières. Dat is niet mis. Maar hoe zit het eigenlijk met de diversiteit aan landen op het festival? Oftewel, in welke werelddelen en landen zijn de films geproduceerd? Wij gingen op onderzoek uit.

Productielanden

In totaal 512 films die dus op het festival draaien. Dat betekent overigens niet dat er ook zoveel productielanden zijn. Nee, zeker niet. Sommige films kennen meerdere productielanden. Zo kan het zijn dat een film maar één productieland heeft, maar ook zes. Het aantal productielanden komt daardoor veel hoger uit dan 512. Wij kwamen op een aantal van welgeteld 699. Dat is een combinatie van lange en korte speelfilms en documentaires.

Uit welk werelddeel komen de meeste films?

Het plaatje aan het begin van deze post heeft dat antwoord natuurlijk al verraden. Europa levert verreweg de meeste films aan het festival. Niet raar ook natuurlijk, want we bevinden ons tenslotte ook in Rotterdam. Meer dan de helft van de films (372) komt uit Europa. Dat is ruim 53 procent van alle films. Noord-Amerika en Azië ontlopen elkaar daarna niet zoveel. In totaal 116 films (17%) komen uit Noord-Amerika en 108 (15 %) zijn van Aziatische bodem. Ook Zuid-Amerika met 51 productielanden (7 %) en Afrika  met 41 (6 %) ontlopen elkaar niet zoveel. Oceanië daarentegen bengelt onderaan. Slechts elf titels (2 %, en dan ronden we nog naar boven af ook) uit dat continent zijn te zien op het IFFR.

Is bovenstaande wel divers genoeg? Ons oordeel daarover vellen we verderop. Eerst gaan we kijken naar welke landen de meeste films hebben geproduceerd op het IFFR.

Uit welke productielanden komen de meeste films?

Hoewel Europa dus de meeste productielanden levert als werelddeel, is het geen land uit Europa dat de meeste titels levert. Nee, dat is de Verenigde Staten met 83 titels. Europa is wel het beste vertegenwoordigd in de top tien (zie onderstaande afbeelding). Frankrijk (62), Duitsland (48), Groot-Brittannië (44), Nederland (44), België (26) en Polen (25) hebben allemaal een plek in de top tien. Ook Zuid-Amerika is overigens nog vertegenwoordigd met Brazilië (21) en Argentinië (19). Tot slot sluit een Aziatisch land de top tien: India (19).

IFFR films per land

Dat betekent dat Afrika en Oceanië niet zijn vertegenwoordigd in de top tien. Het eerste Afrikaanse land staat op plek 21. Dat is Nigeria met in totaal 8 titels. Australië volgt pas op plek 27, met 6 titels.

Is er dan wel genoeg diversiteit op het IFFR?

Wij vinden van wel. Het IFFR vindt plaats in Europa, dus ergens is het ook wel logisch dat er meer films uit Europa te zien zijn. Ook kunnen wij ons voorstellen dat de lijntjes tussen de Europese filmmakers en Rotterdam misschien wat korter zijn dan met filmmakers uit andere werelddelen.

Daarnaast is bijna ieder werelddeel wel vertegenwoordigd in de top tien van productielanden op het IFFR. Wat wel opvallend is, is dat Afrika met zijn vele inwoners slechts aan 41 titels een bijdrage levert. Of misschien ook wel niet, want Afrika staat in eerste instantie niet echt bekend om zijn hoge productie van films. Enkel Nigeria is, met Nollywood, in opkomst. Dat is ook het Afrikaanse land met verreweg de meeste inwoners.

Dat de Verenigde Staten het zo goed doet, zal ook niemand verbazen. Enkele grote publiekstrekkers (Lady Bird, Phantom Thread, The Shape of Water en The Florida Project) komen uit dat land. Die publiektrekkers zijn ook wel nodig om bezoekers te trekken, maar ook om andere onderbelichte films een kans te kunnen geven. Zonder publiektrekkers geen kleinere films. En juist die kleinere films maakt het IFFR zo bijzonder en speciaal.

En dat Oceanië onderaan bungelt is misschien helemaal niet raar. Het werelddeel met de minste inwoners, waarbij slechts drie landen meer dan een miljoen inwoners hebben (Australië, Papoea-Nieuw-Guinea en Nieuw-Zeeland). Logisch dus dat er dan dus minder films te zien zijn.

Kortom

Voor elk wat wils dus, op het IFFR. Uit ieder continent is er wel minimaal een film te zien. Je kunt naast de grotere productielanden als de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland zelfs naar een film uit Koeweit, Burkino Faso of zelfs Tuvalu als je dat wilt. Als dat niet divers genoeg is, dan weten wij het ook niet meer.

Share

4 gedachtes over “Hoe divers is het IFFR eigenlijk?

  1. Daar heeft zeker wat tijd in gezeten om samen te stellen? Wel interessant om te zien dat sommige continenten zo weinig films op het festival hebben.

Wil je reageren?