Onze TV TIPS: Le Vélo de Ghislain Lambert en The Selfish Giant

Le Vélo de Ghislain Lambert en The Selfish Giant

Je hebt TV TIPS en je hebt hele goede TV TIPS. Vandaag is één van onze TV TIPS echt zo onbeschrijflijk goed (oké, we gaan hem toch beschrijven) dat je er niet omheen kunt. De andere is wel heel leuk en toepasselijk, aangezien de Tour de France vandaag begint. Onze TV TIPS van vandaag zijn dan ook Le Vélo de Ghislain Lambert en The Selfish Giant. Die laatste film, dat is dus die film waar wij zo ontzettend lyrisch over zijn. Ow wat zijn wij blij dat hij op TV komt, wiehoooooooooooooe!

Le Vélo de Ghislain Lambert

Een leuke film over wielrennen is Le Vélo de Ghislain Lambert. De film speelt zich af in de jaren 70, nog voor alle dopingperikelen (althans dat dachten we). Een amateurwielrenner doet alles wat hij kan om hogerop te raken. Als hij merkt dat iedereen om hem heen vals speelt (lees: doping gebruikt), gaat hij zelf ook aan de doping. Resultaat is dat hij harder gaat fietsen. Maar redt hij het ook tot de top? Een leuke en humoristische film die wel toepasselijk is, aangezien de Tour de France vandaag begint.

De film komt uit 2001 en is geregisseerd door Philippe Harel. De goede man heeft al veel films op zijn naam staan (allemaal Franstalig), waarvan wij er eigenlijk niet meer kennen dan onze TV TIP. Misschien dat onze Zuiderburen (Kurt voel je vooral aangesproken) ons kunnen vertellen of hij nog meer goede films heeft gemaakt?

Zaterdag 2 juli | 22.35 uur | CANVAS | Le Vélo de Ghislain Lambert

The Selfish Giant

Wat een intens mooie hartverscheurende film. Niet vaak zagen wij een troosteloos landschap zo mooi in beeld gebracht. Een verhaal over vriendschap en over kinderen, die geen kinderen kunnen zijn. Vandaar ook de titel The Selfish Giant.

Zoals zo vaak in Britse films, speelt ook deze zich af in een arme wijk. Arbor en Swifty verkloten het regelmatig op school en worden dan ook geschorst. Om toch maar iets te doen, besluiten de twee metaal te gaan verzamelen voor een ijzerhandelaar. De jongens gaan ijzer ophalen met paard en wagen, lekker ouderwets. Swifty blijkt ook ontzettend goed met paarden te kunne omgaan (een soort paardenfluisteraar) en mag aan illegale paardenraces mee doen. Dit kan de jaloerse Arbor niet zo goed hebben, waardoor de spanning toeneemt. Toch blijven de jongens ijzer ophalen. Ook op plekken waar je liever niet komt!

De regisseuse, Clio Barnard, heeft het voor elkaar gekregen om onervaren jonge acteurs te laten floreren. Dat is best wel heel knap, als je weet dat dit haar enige lange speelfilm is tot nu toe. We kijken al uit naar Dark River, wat haar volgende project is.

Zaterdag 2 juli | 23.20 uur | NPO 2 | The Selfish Giant

Share

3 gedachten over “Onze TV TIPS: Le Vélo de Ghislain Lambert en The Selfish Giant”

  1. Dju toch. Een dag te laat gezien. Le vélo… had ik al gezien en vond ik hilarisch, maar The Selfish Giant nog niet en die had ik graag gezien. Mea culpa! Dit zal mij leren niet alle dagen door te brengen op de sociale media 😀

Wil je reageren?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.