Onze tien beste oorlogsfilms

beste oorlogsfilms

Oorlog is nooit goed, dat moge duidelijk zijn. Wat wel goed kan zijn, zijn films die over een oorlog gaan. Wij hebben daarom onze tien beste oorlogsfilms voor jullie op een rijtje gezet. We beginnen bij de oudste en eindigen bij de jongste. Komen onze tien beste oorlogsfilms, met als toetje nog eens tien films die deze lijst net niet haalden.

Apocalypse Now (1979)

De muziek, de indrukwekkende beelden, de actie en uiteraard het verhaal maken Apocalypse Now meer dan geslaagd. Een film van grootmeester Francis Ford Coppola en door velen beschouwd als dé beste oorlogsfilm aller tijden. Bij ons dus ook in onze top tien, maar niet de beste!

Come and See (1985)

Wij vinden Come and See (Idi i Smotri)(Kom en Zie) namelijk ongeëvenaard goed. Beklemmend, mensonterend en mede daardoor waarschijnlijk de beste oorlogsfilm die wij ooit hebben gezien. Overigens was deze film bij ons onbekend, totdat er in 2018 een gerestaureerde versie in de bioscopen verscheen. En wat zijn we daar toch blij mee. Een absolute must see!

Schindler’s List (1993)

We hebben weinig aan te merken op dit zwart-witte meesterwerk van Steven Spielberg, behalve dat men Engels spreekt. Dat is dan ook het enige kritiekpuntje aan Schindler’s List. Slechts één kleur komt er voor in deze film, de kleur rood. Daar kun je niet omheen en je tranen kun je dan ook niet bedwingen.

La Vita è Bella (1997)

Dit is niet de eerste keer dat La Vita è Bella in een toptien lijstje van ons voorbijkomt. Deze film behoort namelijk ook bij onze favoriete Italiaanse films. Hoewel het een zwaar onderwerp betreft, is deze film toch luchtig te noemen. Zo luchtig dat hij heel vaak ook grappig is. Uiteraard komt er ook de nodige emotie bij kijken. Niet raar ook, aangezien vader en zoontje proberen te overleven in een concentratiekamp. Hoe je dat doet? Door een spelletje te verzinnen waarbij het zoontje een tank kan winnen.

Bloody Sunday (2002)

U2 maakte er ooit een nummer over, over een van de meest schokkende dagen in de historie van Noord-Ierland: Bloody Sunday. Een bloedbad werd het, waarbij je als kijker haast niet gelooft dat het daadwerkelijk gebeurd is. Op een documentaire-achtige stijl gefilmd, waardoor je er zelf bij lijkt te zijn.

Der Untergang (2004)

Nein, nein, nein, nein, nein, nein, nein is de meest bekende zin uit Der Untergang. Wie dat zei? Hitler natuurlijk, nadat hij de zoveelste tegenslag kreeg te horen en zich niet over wilde geven. Hij bleef maar doorgaan. Gezien de titel van de film, laat het zich raden dat de hele film over zijn ondergang gaat. Wat een acteerwerk ook van de inmiddels overleden Bruno Ganz.

Waltz With Bashir (2008)

De enige animatiefilm – al klinkt dat ook wat cru, oorlog is namelijk nooit animatie – in deze lijst. Juist daarom hebben wij hem ook opgenomen in deze lijst, want Waltz With Bashir is zo knap en mooi gemaakt. Over jonge Israëli’s die de strijd moeten aangaan met Libanon. De rest is geschiedenis!

Incendies (2010)

Wij vinden Incendies de beste film van Denis Villeneuve. We geven toe, bij deze film kun je jezelf afvragen of het een oorlogsfilm is, maar wij scharen hem daar wel onder. Wat opbouw betreft een briljante film. Een broer op zus gaan op zoek naar antwoorden, omdat blijkt dat ze nog een broer hebben. Ook hun vader blijkt nog te leven. Ze moeten dan alleen wel vanuit Canada naar het Midden-Oosten afreizen om die antwoorden te vinden.

Son of Saul (2015)

Een onder andere bijna vierkant beeld, maakt Son of Saul zo ontzettend beklemmend. Je volgt constant maar één persoon, de Hongaar Saul, die als Sonderkommando werkt in Auschwitz. Geen moment wijk je als kijker van zijn zijde. Je ziet ook alleen maar wat hij ziet. En wat hij ziet is zeker niet voor iedereen weggelegd. De zagende muziek maakt het beklemmende nog extra beklemmend.

Anna’s War (2018)

De jongste telg in deze lijst is Anna’s War, maar zeker niet de minste. Een zesjarig meisje moet overleven in een huis dat is bezet door Duitsers. Die Duitsers mogen haar niet vinden, dus verstopt ze zich in de schoorsteen en moet ze muisstil blijven. Alleen in de nacht komt ze daar uit, op zoek naar eten en drinken. Spannend van begin tot eind. De openingsscène is er overigens ook een die je niet snel zult vergeten, net als de slotscène!

Ook goed, buiten onze lijst met tien beste oorlogsfilms, maar in onze top twintig: The Bridge on the River Kwai (1957), The Guns of Navarone (1961), The Deer Hunter (1978), Platoon (1986), Saving Private Ryan (1998), Hotel Rwanda (2004), Macbeth (2015), Land of Mine (2015), Foxtrot (2017) en Dunkirk (2017).

Wat is of zijn jouw beste oorlogsfilms?

Share

5 gedachtes over “Onze tien beste oorlogsfilms

  1. Hoi, meestal loop ik met een grote boog om oorlogsfilms heen. Een paar van mijn favorieten:
    – “Oorlog en vrede”, een Russische verfilming van het beroemde boek uit 1966 door Sergej Bondartsjoek, mijn favoriete oorlogsfilm en tegelijkertijd mijn favoriete Russische film.
    – “Shoah”, een zeer indrukwekkende documentaire over de Holocaust door Claude Lanzmann.
    – “Oorlog en vrede”, nieuwste verfilming van “Oorlog en vrede” door de BBC uit 2015.
    – “Come and see”, door jullie ook besproken.
    – “The Pianist” van Roman Polanski en “Schindler’s List” van Steven Spielberg, wat mij betreft zeer vergelijkbare films.
    En als laatste:
    – “No man’s land”, een humoristische film over de oorlog in voormalig Joegoslavië.

    Deze 7 oorlogsfilms halen mijn film top 100. Groetjes, Erik

Wil je reageren?