Emotionele reacties blogathon

reacties

Na de blogathon over de zintuigen, opgezet door Nostra van De Filmkijker, is het nu de beurt aan een blogathon over emoties. Ditmaal niet opgezet door Nostra, maar door Paul Hauer van Filmliefhebber. Wederom een leuk initiatief waar wij natuurlijk weer graag aan mee doen.

Films die emoties als verdriet, angst, woede, afkeer en plezier oproepen? Een inkoppertje dachten wij. Maar toch, als je er langer over nadenkt is het niet zo eenvoudig. In eerste instantie komen we terecht bij films die we al veelvuldig op onze blog benoemd hebben. Dat is natuurlijk niet zo gek, want films die deze emoties oproepen zijn meestal de films die zijn blijven hangen. Maar we willen niet in herhaling vallen dus zijn we wat dieper gaan graven.

Verdriet

In het geval van de vrouwelijke protagonist héél diep. Voor verdriet koos zij namelijk de film Sophie’s Choice uit 1982. Probeer je maar eens in te denken dat je als moeder (of vader) moet kiezen welke van je twee kinderen mag blijven leven. Hartverscheurend drama waar eigenlijk angst, woede en afkeer ook op van toepassing zijn.

De mannelijke protagonist kiest hier The fault in our stars. Vooraf dacht hij nog dat het een zoetsappige romantische film was, maar daar kwam hij in de bioscoop al op terug. Een verhaal over een jonge meid die ernstig ziek is. In plaats van bij de pakken neer te zitten, maakt ze er het beste van samen met een jongen waar ze stapelverliefd op wordt. De film heeft mij verrast omdat het verhaal anders lief dan gedacht en menig traantje heeft gevloeid.

Angst

Bij angst waren wij beide unaniem: X+Y.  In deze film gaat het voornamelijk over de angst voor het onbekende. Een autistische tiener met een wiskundeknobbel die leeft in zijn eigen en geordende wereld. Als hij eenmaal gedwongen wordt uit zijn schulp te kruipen, levert dat angst op. Op een gegeven moment dient hij voor zichzelf een keuze te maken. Of levenslang leven met angst, of dit doorbreken door je grootste passie op te geven. Asa Butterfield speelt zijn rol met verve.

Woede én afkeer

En dan de emoties woede en afkeer. Voor ons iets wat vaak samengaat. Als iemand onrecht wordt aangedaan, levert dat woede op en vaak ook afkeer.  De eerste film die bij ons beide opkomt is Jagten. Als leraar (Mads Mikkelsen) worden beschuldigd van kindermisbruik. De emoties (woede en afkeer) die deze film oproept worden versterkt omdat je als kijker weet dat hij onschuldig is. En dus ben je getuige van het onrecht dat deze man wordt aangedaan.

Hetzelfde geldt voor de Turkse film Mustang. Deze film is, tot nu toe, ons hoogtepunt van ons filmjaar 2015. Het gaat over vijf zusjes die uitgelaten zijn na hun laatste schooldag. Het ravotten met wat mannelijke klasgenoten is onschuldig, maar wordt gezien als zeer zedeloos. Dit heeft tot gevolg dat hun huis langzaam aan wordt veranderd in een soort van gevangenis en verwordt tot een opleidingscentrum voor de ideale vrouw. De afkeer en woede die dit oproept komt door de dubbele moraal van sommige volwassen. Ook de afgenomen vrijheid van deze meisjes zorgt dat je wilt schreeuwen tegen het witte doek.

Plezier

Ondanks dat wij goed gedijen bij films die vaak wat zwaarder zijn, weten we toch snel wat lichte (lees vrolijke films) uit onze mouw te schudden. We kiezen voor Pride. Engelse humor van de bovenste plank. Een op waarheid gebaseerd verhaal over homo’s en mijnwerkers. Wedden dat je nu al moet lachen? In 1984 was er de Britse mijnstaking. De gezinnen van de mijnwerkers hadden het zwaar en een groep homoseksuele activisten besluit geld voor deze gezinnen in te zamelen. Dat alles niet van een leien dakje gaat spreekt voor zich met deze twee totaal verschillende gemeenschappen. Uiteindelijk resulteert dit toch in een bijzondere samenwerking. Het grootste plezier in deze film is de scene waar de wat conservatieve vrouwen van de mijnwerkers een bezoek brengen aan hun weldoeners. Ze logeren bij één van de homoseksuele actievoerders en vinden allerlei interessante speeltjes onder zijn bed. Hilarisch.

Zo dit was onze bijdrage aan de blogathon. Van huilen van verdriet tot huilen van het lachen. Mooier kan het niet volgens ons.

Share

16 gedachtes over “Emotionele reacties blogathon

  1. Heb een aantal films hiervan niet gezien, maar wat betreft Jagten ben ik het helemaal met jullie eens. Pride was inderdaad echt vermakelijk en The Fault in Our Stars had ik ook ongeveer dezelfde verwachtingen, maar die wist me positief te verrassen.

  2. Leuk bericht!! Jagten is inderdaad een film die zowel woede als afkeer oproept. Sterke film met een briljante Mad Mikkelsen. De rest ken ik helaas nog niet, maar ik zie wel een aantal films die ik kan toevoegen aan mijn “nog te kijken” lijstje 🙂

  3. Sophie’s Choice heeft de tand des tijds niet helemaal doorstaan maar het einde zal door merg en been gaan.

    The Fault in Our Stars had ik min of meer dezelfde gedachten over maar wat ben ik blij dat ik die gezien heb!

    X+Y hoor ik hele goede verhalen over dus die wil ik erg graag zien. Nog meer kijk ik uit naar Mustang die ook hoog op de watchlist staat

    Pride vond ik ook een geweldige film!

  4. Ik heb ook een traantje gelaten om The Fault in Our Stars. Heeft me toch verrast dat de film me wist te raken. Sophie’s Choice heb ik niet gezien.

    Jagten wil ik nog graag zien en Mustang klinkt ook interessant.

  5. De keuze uit Sophie’s Choice kan ik mij nauwelijks voorstellen. Ik heb thuis een mini Meneer en dat is mijn kleine trots. Kan mij niet voorstellen dat ik ooit zo een keuze zou moeten maken. Ik zou zonder na te denken uit het raam springen als ik zoiets kon voorkomen.

    Die Turkse film klinkt interessant. Mijn lady is Turks, dus wellicht ook interessant voor haar. Jagten ken ik wel, maar nooit gekeken. Misschien toch maar doen.

  6. Sophie’s Choice heb ik onlangs herbekeken maar had op mij niet meer de impact die het ooit wel had. Die ene desbetreffende scène blijft gelukkig wel fier overeind staan.

    The Fault in Our Stars was mij ook 100% mee gevallen en ben blij dat ik die heb gezien. Goede film!

    Over X+Y heb ik veel goede dingen gehoord dus die wil ik wel op korte termijn zien en hetzelfde geldt voor Mustang.

    Jagten en Pride zijn beide topfilms binnen hun eigen genre.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.